Hradisko Holý kopec budovali otroci. Zbylo z něj jen mohutné valové opevnění

10. srpen 2017
Česko – země neznámá

Hradisko Holý kopec leží zhruba dva kilometry od hradu Buchlova na Uherskohradišťsku. Dochovaly se v něm zbytky mohutného valového opevnění, které dosahují výšky až osmi metrů. Svou rozlohou dvanácti hektarů je patrně největším hradiskem z doby popelnicových polí na Moravě.

Lid halštatské lužické kultury vybudoval hradisko na konci doby bronzové a počátku starší doby železné. „Holý kopec je jedním z dominantních kopců Chřibů z trojvrší hrad Buchlov, Modla Barborka a Holý kopec,“ říká Bořek Žižlavský, místostarosta Buchlovic.

Hradisko má necelých dvanáct hektarů, většinou ho budovali otroci. A to několik staletí. Na hradisku jsou zřetelné táhlé plošiny, terasy, které byly určeny pro obývání. Protože Holý kopec leží v nadmořské výšce 548 metrů nad mořem, nebyla zde žádná voda.

„Nejbližší pitná voda je Kamenná studánka pod Holým kopcem. Dříve se to řešilo na těchto hradiscích tím, že měli nádrže, což byly vykopané a vydlážděné jámy a do nich shromažďovali okolní vodu,“ říká Žižlavský.

K čemu vůbec hradisko sloužilo? „To je otázka, hradisko na Holém kopci nebylo soustavně zkoumáno, naposledy tady dělalo výzkum zhruba před deseti lety Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Jako první popsal hradisko archeolog Inocenc Ladislav Červinka v roce 1896. Pravděpodobně bylo osídlováno v době nebezpečí,“ dodává Žižlavský.

Hradisko Holý kopec je Přírodní rezervace. Při dobrém počasí se příchozím naskýtá nádherný výhled na hrad Buchlov.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio