Hraniční meandry řeky Odry jsou divoké a krásné. Jak si je stvořila sama příroda

4. duben 2016
Česko – země neznámá

Od Bohumína až po soutok s Olší se v délce více než sedmi kilometrů romanticky i divoce klikatí řeka Odra. Tato část Slezska bezprostředně sousedí s Polskem. Hraniční meandry řeky Odry jsou od roku 2006 přírodní památkou evropského významu. Rozkládají se na ploše o rozloze 126 hektarů.

Chráněná a neregulovaná část řeky Odry tvoří přirozené meandry, slepá ramena a tůně. Stále na ní probíhají rozmanité říční procesy - řeka podemílá břehy, vznikají písčiny, mělčiny, štěrkové ostrůvky a dokonce jsou tu po protržení meandrů k vidění její slepá ramena.

Podél toku a přilehlým územím vede naučná stezka, kterou si oblíbili pěší i cyklisté. Stezka začíná ve Starém Bohumíně, kde je také jedno z nástupních míst pro vodáky. Stezka má 17 zastavení a provede návštěvníky nejrůznějšími zákoutími přírodní památky - kolem protrženého meandru a slepého ramene Odry, přes lužní les Sikorovec známý houkáním holuba hřivnáče a kukáním kukačky obecné, až po soutok Odry s Olší, který je nejníže položeným místem v Moravskoslezském kraji. V jeho blízkosti byl před pár lety nalezen hraniční kámen z roku 1742.

Milovníci přírody si při procházce po březích Odry přijdou na své. Roste tady ojedinělá flóra, která poskytuje příznivé podmínky pro existenci a rozmnožování mnoha druhů živočichů. V oblasti kolem meandrů žije 40 druhů savců, mezi nimi i několik vzácných a chráněných. Patří k nim bobr evropský, vyskytuje se tu vydra říční.

Vodáci na Odře

Zároveň jsou Hraniční meandry Odry součástí jedné z nejvýznamnějších ptačích oblastí v České republice. Kromě ledňáčka říčního nebo břehule říční je možné v meandrech spatřit také čtyři druhy ohrožených dravců. Při troše štěstí se tu můžete pokochat pohledem na jestřába lesního, včelojeda lesního, pochopa rákosního a orla mořského.

autor: čan
Spustit audio