Hravé infotabule vás provedou nejstarší naučnou stezkou v Krkonoších

8. říjen 2015
Česko – země neznámá

Návštěvníci Krkonoš, konkrétně šesti naučných stezek, se letos v létě mohli setkat s novými informačními cedulemi. Na rozdíl od těch původních, bez mála třicet let starých, nezahltí turisty odbornými nesrozumitelnými informacemi, ale hravou formou provází jednotlivými zastávkami.

Nové infopanely dostaly naučné stezky Rýchory, Krkonošská tundra, Labský důl, Slezská stezka, Čertova strouha a Černohorské rašeliniště. Nové dřevěné tabule jsou na první pohled jednotné, s grafikou Správy Krkonošského národního parku. Každý panel zábavnou formou upozorňuje na zajímavosti konkrétního místa a závěrečnou otázkou motivuje návštěvníka, aby došel k další zastávce, kde si přečte odpověď. Na každé desce jsou i schématické srozumitelné obrázky, povinné informace a nouzová telefonní čísla.

Černohorské rašeliniště

Nové informační cedule dostala i nejstarší krkonošská naučná stezka Černohorské rašeliniště. Úvodní panel tři kilometry dlouhé stezky seznamuje krátce s místem i zajímavostmi, které turistu cestou čekají. A také nabízí první otázky: co je to rašeliniště, co rašelina a proč se rašeliniště hýbe.

Nové infotabule jsou hravé a přehledné

Stezka nabízí nejen překrásné panoramatické výhledy – mimo jiné na Sněžku, ale zejména vede netypickým rašeliništěm lesního typu. I to se postupně dozvídáme na jednotlivých stanovištích.

Dřevěný povalový chodník nás nakonec zavede až k centrální louce, místu, které je nejcennějším územím Krkonoš. Můžete si zde sami vyzkoušet schopnost rašeliníku nasáknout do sebe až 30 krát víc vody, než sám váží v suchém stavu. Což vysvětluje, proč jsou rašeliniště tak důležitá při ochraně krajiny před povodněmi.

Nejstarší naučná stezka v Krkonoších

Jiný panel zase zábavnou a především srozumitelnou formou vysvětluje, jak se rašeliniště hýbe, nebo jak dlouho se po zásahu člověka obnovuje. I malé děti tak rychle pochopí, proč je třeba přírodu v Krkonoších chránit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.