Hřebečské důlní stezky vás nudit nebudou, nahlédnete i do prehistorie

8. červenec 2014
Česko – země neznámá

Hřebečské důlní stezky jsou naučné turistické stezky o délce zhruba 60 km. Jsou vhodné pro pěší a cyklisty a návštěvníky seznamují s historií lidské činnosti na Hřebečském hřbetu, s místními přírodními pamětihodnostmi či významnými kulturními památkami.

Trasa s 22 naučnými zastaveními, čtyřiceti rozcestníky, osmi výchozími stanovišti a šesti odpočívadly zavede turisty na Rozhlednu Strážný vrch, turistické altány Na Mladějovském vrchu a U vysílače, a také k několika dolům této lokality.

Ve vrcholových partiích hřbetu příliš do styku s pozůstatky hornictví nepřijdeme, nebudeme-li počítat varovné tabulky o poddolovaném území. Tady jde spíše o procházku lesem, kde jsou po trase rozmístěné tabule s informacemi o geologickém vývoji oblasti, o složení zdejší fauny a flory a podobně.

Hřebečské důlní stezky - zastavení

Stezky prochází pozoruhodnou krajinou. Na některých zastaveních se právě proto témata orientují na význam rostlinstva a živočišstva žijících na Hřebečskému hřbetu. Unikátní lesní společenstva i vzácní „jednotlivci“ jsou chráněni v rámci přírodní rezervace Rohová a přírodní památky Pod skalou. Avšak i za hranicemi těchto lokalit má hřebečská příroda jedinečný ráz a své osobité kouzlo.

autor: PAV
Spustit audio