Hvíždalské vodopády na jihu Plzeňska ocení každý milovník přírody i vodního živlu

7. květen 2018
Česko – země neznámá

Slyšeli jste o Hvížďalských vodopádech? Najdete je pod hrází rybníka jménem Hvížďalka kousek od Spáleného Poříčí na jihu Plzeňska. Je to místo jako stvořené pro všechny romantiky, snílky a milovníky přírody. A také češtináře.

Dnes už nikdo neví, proč se Hvížďalské vodopády a rybník Hvížďalka jmenují právě takhle zvláštně. Možná proto, že se po rovné vodní hladině kdysi proháněl vítr z nedalekých Brd, až to hvízdalo.

Krásným místem pro odpočinek a toulky přírodou jsou vodopády i rybník dodnes. Nedávno upravená hráz rybníka přímo vybízí k procházce. Roste na ní několik mohutných dubů, které spolu se třpytící se hladinou vytváří úžasný pohled. U hráze najdete také zastřešený altánek.

Vzhůru dolů k vodopádům

Vodopády je třeba trochu hledat. Ukrývají se v místě přepadu hráze pod rybníkem. Tam byste takovou přírodní podívanou nejspíš nehledali. Pod betonovým přelivem se do tvrdé skály zařezává voda z rybníka a vodopády jsou i za malého stavu vody krásně vidět. Největší je vysoký asi dva metry.

Romantická soutěska pod vodopády

Když je hodně vody, vodopádů tu najdete hned několik. Pár metrů pod vodopády se nachází hluboké temné jezírko. Podle Ivany Pasekové z infocentra ve Spáleném Poříčí do něj rádi skáčou místní kluci. K jezírku se vztahuje jedna pověst. Na jeho dně prý spočívá zlá kněžna i s kočárem.

Ke Hvížďalským vodopádům a rybníku Hvížďalka se dostanete po naučné stezce, která vede přímo ze Spáleného Poříčí. Také stačí jít po zelené turistické trase, protože naučná stezka nazvaná Za mlynáři od Bradavy ji přesně kopíruje.

autor: Pavel Halla
Spustit audio