Důl Michal v Ostravě je opravdovým industriálním klenotem

3. červenec 2018
Česko – země neznámá

Areál Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích je národní kulturní památkou, a je na seznamu České republiky pro zápis do světového kulturního dědictví UNESCO. Není divu, protože jde o skutečný industriální skvost. Často ho vyhledávají i filmové štáby, které si cení autentičnosti zdejšího prostředí.

Důl Michal býval hlubinným černouhelným dolem. Jeho nejstarší historie je spojená se snahou rakouského státu podporovat uhelné hornictví jako nezbytný předpoklad rozvoje průmyslu. V roce 1843 začal v Michálkovicích hloubit dvě jámy. První z nich, jáma Ferdinand, zanikla v 80. letech 19. století. Druhá jáma byla nazvána jámou Michal podle zesnulého c.k.dvorního rady Michaela Layera.

Budovy, které dnes mohou návštěvníci areálu obdivovat, jsou o něco mladší. Vznikly v roce 1915. Zub času se ale do památky nezakousl. Je dobře udržovaná i díky kastelánovi Alexandru Zaspalovi a všem z areálu Dolu Michal, kteří se nikdy nebojí přiložit ruku k dílu. Patří k nim i bývalí horníci, kteří zdejší prostředí důvěrně znají a dnes provázejí návštěvníky řetízkovou šatnou, koupelnami, strojovnou, kompresorovnou, dispečinkem, anebo spouštějí raritu, na kterou jsou obzvláště pyšní - unikátní jednoválcový parní stroj.

Pro autenticitu tohoto prostředí si Důl Michal vybírají často i filmové štáby - naše i zahraniční. Před čtyřmi lety zde například natáčeli Korejci. V jejich filmu si zahrály i michálkovické legendární sprchy v hornických koupelnách. Důl se pro potřeby scénáře proměnil i v německou štolu, protože po válce odcházeli mnozí Korejci za prací do dolů do Německa. V areálu se hrají i divadelní představení a v kompresorovně, která působí jako katedrála, se konají svatby.

Věci se pověsily na hák a vytáhly nahoru

Navštívit industriální skvost je opravdovým zážitkem také proto, že všechno zde zůstalo tak, jako by horníci právě odešli a nechali vše na svém místě, včetně špinavých stěn, ohmataného zábradlí anebo ošlapaných schodů. I když zde fárali naposledy v roce 1993.

Mimořádná hodnota Dolu Michal spočívá kromě architektonické kvality původních staveb také v původním zachování celého areálu, včetně technického vybavení a kvalitních řemeslných detailů.

https://www.dul-michal.cz/cs

autor: dam
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři