Jak fungují optické klamy? Principy odhaluje Klamárium v Národním technickém muzeu

25. říjen 2017
Česko – země neznámá

V pražském Národním technickém muzeu v Praze můžete strávit klidně celý den. Ve 14 unikátních expozicích jsou ukryta staletí technického pokroku. Do konce roku je ale k dispozici i Klamárium, tedy výstava, která na příkladu optických klamů ukazuje a vysvětluje některé obecné principy lidského zrakového vnímání.

Interaktivní výstava Klamárium seznamuje s více než 20 známými a méně známými zrakovými klamy. Autoři z Psychologického ústavu Akademie věd ČR věří, že výstava poskytne zábavu i poučení a vzbudí zvídavost a touhu dozvědět se víc o tajích lidské mysli.

Výstava je rozdělena do pěti samostatných pokojů. V každém z nich se návštěvník seznámí s vybranou oblastí lidského vnímání. Tematické zaměření pokojů částečně prozrazují jejich názvy:

Co mozek nebude chtít, to neuvidíme.
Co všechno mozek zvládne.
Jak můžeme vytvořit iluzi prostoru na ploše.
Jak si pohrát s perspektivou.
Jak můžeme vytvořit iluzi pohybu.

Ve Světě naruby vyzkoušíte skládání kostek

Na výstavě můžete navštívit Amesův pokoj, kde se malý stane velkým a obráceně. Nakloněný pokoj, ve kterém se vám možná podlomí kolena nebo zatočí hlava, zase způsobí, že kulička poběží do kopce, místo z kopce. Ve Světě naruby zkusíte složit kostky, jinde se dozvíte, v čem je výhoda dvou očí a na dalším místě si zkusíte zrcadlové kreslení.

„Využití klamů a jiných příkladů omylnosti a ovlivnitelnosti lidského zraku je k takové demonstraci mimořádně vhodné. Návštěvník výstavy bude vidět neexistující podněty a naopak neuvidí ty existující. Kamarádi se před očima promění v obry nebo v trpaslíky. Nehybné obrázky se začnou zdánlivě pohybovat, prostor se bude jevit deformovaný. Návštěvník zakusí pocit, že se očima dotýká předmětů, a nahlédne i dovnitř svého těla,“ uvedl doc. Radovan Šikl, jeden z autorů výstavy z Psychologického ústavu Akademie věd ČR.

Účinek zrakových klamů na výstavě je samosebou podmíněn naší ochotou řídit se instrukcemi a přistoupit na navrženou hru. Nebo alespoň ochotou přemýšlet, co je na viděném podnětu zvláštní a jak je vůbec něco takového možné. Ke každému vystavenému exponátu je poskytnuto vysvětlení, jednak krátké (na panelu hned vedle exponátu) a pro poznání chtivé zájemce i rozsáhlejší (na přiloženém bloku, který si můžete odnést domů a ještě nad ním podumat). V experimentálním pokoji je pak možné si vyzkoušet řadu úloh používaných v psychologickém experimentálním výzkumu.

Spustit audio