Jak náročné je vyrábět elektřinu? Odpovědi nabízí muzeum energie ve Velkých Hamrech

25. duben 2017
Česko – země neznámá

Energie vody patří mezi nejstarší obnovitelné zdroje energie. Vodní kola kdysi nahradily vodní elektrárny a jedna se nachází i na říčce Kamenici ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Jde o vůbec nejstarší vodní elektrárnu u nás v původním technickém stavu a v nepřetržitém provozu.

Pochází z roku 1907 a zájemci ji mohou prozkoumat v rámci prohlídky Muzea obnovitelných zdrojů energie. To se od roku 2011 nachází v původní budově elektrárny, která patřila k bývalé Liebigově textilce. A protože zakladatel a správce muzea Tomáš Gärtner má v oblibě zejména vodní energii, převažují zde vodní elektrárny. Aby také ne, ta původní je stále v chodu.

Většina součástí malé vodní elektrárny o výkonu 350 kW je původní. Soustrojí má za sebou samozřejmě řadu generálních oprav i běžné údržby, ale stále je spolehlivé. Stejně jako jiné vodní elektrárny neběží ani ta ve Velkých Hamrech nepřetržitě po celý rok, ale jen když je dostatek vody. Což bývá na jaře a na podzim. Mezi tím je čas na údržbu nejen strojů, ale třeba i přívodního kanálu či samotné budovy.

Vodní elektrárna bývala srdcem bohdalovické textilky, dostatek energie byl před více než 100 lety základním předpokladem pro stavbu fabriky. Dnes už továrna, která směřuje k demolici, energii nepotřebuje, ale elektrárna stále vyrábí a dodává „čistý“ proud do sítě. O její údržbu se vlastnoručně stará parta nadšenců, která dokazuje platnost pořekadla o zlatých českých ručičkách.

Energie není ze zásuvky

Kromě vodní elektrárny je v muzeu i řada dalších zajímavostí. Návštěvníci si mohou prohlédnout průřez všemi čtyřmi typy vodních turbín a snáze tak pochopit princip jejich fungování. Zdrojem obnovitelné energie ovšem není jenom voda, ale i slunce a vítr. Budova je proto zvenčí osazena několika solárními panely a k vidění a ozkoušení jsou i uvnitř. Posvícením na vnitřní panel lze na ukázku rozjet autíčko na autodráze.

Elektřina není ze zásuvky

Expozice nabízí i praktický příklad rozsvícení žárovky pomocí modelu větrných turbín či vlastní silou na šlapacím kole. Nechybí ani model využití biomasy. Muzeum obnovitelných zdrojů energie se snaží na modelech i v praxi ukázat, že energie není ze zásuvky. Tedy přesněji řečeno ze zásuvky je, ale nějak se do ní musí dostat.

Za zhlédnutí stojí i doplňkové expozice. Historie domácího i veřejného osvětlení či průřez 145 letou výrobou významného výrobce domovní elektroinstalace z Jablonce nad Nisou. Zaujmou také původní mramorové ovládací panely elektrárny a řada dalších přístrojů a budíků.

Muzeum obnovitelných zdrojů energie ve Velkých Hamrech na Jablonecku je otevřené od čtvrtka do neděle od 10 do 16 hodin, od listopadu do února pouze o víkendech.

Spustit audio