Jak se hraje discgolf? Mladý sport si můžete vyzkoušet v centru Jindřichova Hradce

26. říjen 2017
Česko – země neznámá

Mertovy sady představují rozsáhlý park na břehu řeky Nežárky v samotném centru Jindřichova Hradce. Místo, ze kterého je nádherný výhled na jindřichohradecký zámek, lákalo k procházkám odjakživa. Na konci 17. století vyrostla v parku křížová cesta. A o 300 let později inicioval v sadech místní student stavbu discgolfového hřiště.

Zatímco křížové cesty jsou tradiční formou katolické zbožnosti, discgolf je netradiční a mladý sport. Překvapivě ale propletenec kamenných zastavení s vyobrazeními Kristova utrpení a discgolfových odpališť s koši nepůsobí nijak rušivě. Možná je to tím, že sportoviště a kříže od sebe opticky oddělují kmeny vzrostlých stromů. A také se zatím nestalo, že by se na místě sešli naráz účastníci procesí s hráči discgolfového turnaje.

Kdo by si chtěl discgolf zkusit, má v Mertových sadech ideálních příležitost. Odpaliště, koše, to vše je volně přístupné a v perfektním stavu, v parku nechybí ani tabule s pravidly a popisy základních herních fíglů. Hráči si jen musí přinést vlastní disk neboli frisbee.

Koše, které jsou součástí discgolfu, připomínají svým tvarem něco mezi podběrákem na ryby a grilovací mřížkou. Ve skutečnosti jde o transformovaný basketbalový koš. V discgolfu totiž musíte dopravit létající talíř do koše, stejně jako míč v košíkové. Jak ale název hry napovídá, míč se do koše hází podle golfových pravidel.

Některé dráhy jsou sice poblíž silnice či v hustém porostu, což může znamenat pro začátečníky trochu problém, ale jiné jsou naopak stranou frekventovaných míst. V současnosti má jindřichohradecké discgolfové hřiště 18 košů.

autor: Filip Černý
Spustit audio