Jak se stát na den hradním pánem? Navštivte lesní hrádek Aichelburg v Krkonoších

29. srpen 2014
Česko – země neznámá

Romantický lesní hrádek Aichelburg najdete vysoko nad řekou Úpou na lesnatém úbočí Světlé hory u obce Temný Důl v Krkonoších. Na rozdíl od běžných hradů a zámků tu ale nenajdete průvodce ani kastelána. Těmi se totiž můžete stát sami.

Po zapůjčení hradního klíče v Informačním centru Veselý výlet v Temném Dole se návštěvníkovi dostane instrukcí i upozornění na zajímavá místa na cestě. Ano, být na chvíli hradním pánem si turista musí tak trochu zasloužit. Vyšlápnete si tedy necelý kilometr lesní cestou, která vás dovede k rekonstruovanému hrádku Aichelburg.

Hrádek nebo památník?

Přesněji jde o památník, který nechal postavit lesní personál panství Maršov jako připomínku Bertholda hraběte Aichelburga, který se zapsal jako dobrý hospodář a mecenáš východních Krkonoš. Po jeho tragickém skonu 13. května 1861 cítili místní obyvatelé a zejména lesní úředníci potřebu uctít jeho památku postavením veřejného památníku.

Za vším hledej ženu

Malovaný střelecký terč s podobiznou paní Aichelburgové

V hradní síni je posezení a krb a také sádrová busta hraběte Bertholda Aichelburga, na protější stěně pak malovaný střelecký terč s podobiznou samotné paní Aichelburgové. Ta prý byla příčinou těžké hádky, která nakonec skončila tragédií. Na lesním hrádku se ale víc odehrávaly veselé události. Každou neděli se tu hrálo a tancovalo a myslivci pořádali střelecké slavnosti.

Po čtyřiceti dřevených schodech můžete vyšlápnout i do věže a pokochat se výhledem přes Temný Důl na Horní Maršov a Rýchorský hřeben.

Cestu na Lesní hrádek a samotný památník obnovili dobrovolníci koncem devadesátých let a je oblíbeným cílem turistů, kteří rádi objevují a nacházejí nevšední místa a zákoutí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.