Jak žili naši předci? Do dob minulých nahlédnete v chomutovském skanzenu Stará Ves

19. říjen 2016
Česko – země neznámá

Doslova za humny chomutovského panelákového sídliště si můžete užít poklid venkova před sto a více lety. Čas tenkrát neběžel tak rychle, ale život v krušnohorských vsích nebyl nijak lehký. Skanzen Stará Ves, který je součástí Podkrušnohorského zooparku, dává možnost nahlédnout do dob minulých. A leccos si i vyzkoušet na vlastní kůži.

Zdejší objekty vracejí návštěvníky do Krušných hor konce 19. století. Na statku můžete prozkoumat, jak a v čem naše prababičky vařily, pekly a smažily. Možná vás překvapí, kolik předmětů přežilo do třetího tisíciletí. Třeba máselnici už sice doma nemáme, ale dodnes pečeme buchty v litinovém pekáči, ať už moderním nebo v tom zděděném.

Ve světnici je k vidění dobový nábytek, textilie i ukázky oblečení. Momentálně zde probíhá výstava spodního ženského prádla. Další místnost je zařízená jako školní třída – od starých škamen až po vycpanou sovu.

Hned přes dvůr je hospodářské stavení s chlévy, holubníkem a s výminkem pro staré členy rodiny. Stodola ukrývá kromě jiného pohřební kočár a starou bryčku, různé vozíky pro zemědělce a nářadí. Prostor slouží i pro různé výtvarné dílny určené hlavně dětem. Špejchar, tedy sklad obilí, je dál od obytné budovy, aby byl v případě požáru uchráněn i se zásobou obilí. Součástí skanzenu jsou i živá zvířata – koně, ovce, slepice, holubi.

Kaplička

Větrný mlýn i včelí úly

Obdivovat tu můžete také morový sloup nebo kapličku. Jde o repliku jedné z nejkrásnějších, ale bohužel už poničených staveb tohoto typu. Původní kaplička stála v obci Krupice. Venku stojí staré zemědělské stroje a tzv. sedací kameny.

V roubené chalupě s rákosovými došky vás čeká expozice věnovaná řemeslům a bylinkám, protože krušnohorské louky vždycky nabízely desítky rostlin, které lidi odedávna využívali k léčení i k jídlu. V prvním patře si na své přijdou hlavně děti – dřevěné krušnohorské hračky patří ke zdejším tradičním výrobkům, stejně jako paličkované krajky. Časté byly i krejčovské dílny. Jedna místnost představuje zdejší včelaření.

Kolem nově vyřezaných včelích úlů se dostanete k větrnému mlýnu. Jde o repliku skutečného objektu, tentokrát z německé strany hranic. „I když termín replika není přesný,“ usmívá se průvodkyně Hana Zvalová, „náš staroveský mlýn je totiž dvakrát tak veliký, aby se návštěvníci bez problémů dostali až do horního patra a mohli si to prohlédnout i nahoře.“ Mlýnu se otáčí nejen obří lopatky, ale i celá střecha – je to mlýn holandského typu.

Kočár a bryčka

Pro návštěvníky může být lákavý i vznikající originální ovocný sad. Autoři nápadu sbírali v místech zaniklých obcí plody starých původních odrůd jablek, hrušek a švestek. V sadech v nedalekém Jirkově vytvořili štěpy a staré odrůdy vzkřísili. Každý strom pak ponese jméno obce, odkud pochází.

Skanzen Stará Ves je součástí Podkrušnohorského zooparku, dostanete se sem za jednotné vstupné. Otevřeno je denně, v zimním období se ale končí už v 16 hodin. Areál si můžete projít sami nebo s výkladem průvodce – dozvíte se tak spoustu zajímavých věcí. Na telefonu 608 563 675 si dokonce můžete domluvit mimořádné prohlídky nebo různé výukové programy.

Spustit audio