Jako z pohádky. Na okraji Toulovcových Maštalí najdete romantickou studánku

15. září 2017
Česko – země neznámá

Studánka jménem Kapalice s průzračně čistou vodou se nachází na okraji Toulovcových Maštalí. Našli byste ji asi 400 metrů západně od známé turistické chaty Polanky - výletní restaurace mezi Novými Hrady a Zderazí. Ke Kapalici dojdete po červené turistické značce. A příjemně vás překvapí malebná zákoutí.

Turistická značka vás povede po klouzavých kamenech, do vrchu, až k Mariánskému sloupu. Pramen, který pod ním vytéká z pukliny, je docela vydatný. Přitom název Kapalice by mohl evokovat spíš jen pomalu kapající vodu.

„To v žádném případě není pravda, voda teče hodně. Vytéká z pukliny, kde je spousta kamenů, takže i krásně šumí. Průměrná vydatnost pramene je 2,7 litru za sekundu, což je poměrně dost,“ upřesňuje přírodovědkyně Naděžda Gutzerová.

Voda z pramene odtéká do uměle vytvořeného rybníčku. A nad pramenem stojí Mariánský sloup, na kterém je nápis: Svatá Maria, zachovej nás dítky k tobě volající ve své ochraně. Ve skutečnosti představuje tento nápis piktogram, který v sobě ukrývá rébus. Kdo se v něm zaměří pouze na písmena, která se zároveň používají jako římské číslice, pozná rok, kdy byla studánka vytvořena. Bylo to v roce 1879.

Kde přírodě vládnou pískovce

U rybníčka, do kterého pramen vtéká, stojí malý domek. Slouží jako jeden z bodů Českého hydrometeorologického ústavu. Jednou za čas tam meteorologové měří vydatnost vody. A také jsou tam schované dva hrnky pro jednodušší přístup k dobré vodě ze studánky.

Studánka Kapalice

Kapalice ovšem není jedinou studánkou v blízkosti Toulovcových Maštalí. Z tamních pískovců vytéká mnoho dalších pramenů, a tak můžete v okolí narazit například na Mojžíšovu nebo Voletínskou studánku nebo na studánku Džberku.

„V pískovcových skalách se vodu vůbec nebojím pít, voda se totiž krásně čistí právě přes vrstvy pískovců, které ji dokonale filtrují. Na druhou stranu se nedá říct, že voda z Kapalice je léčivá. Je totiž velmi málo mineralizovaná a má nízké Ph. A je mírně nakyslá. Sice neléčí, ale báječně osvěží,“ uzavírá návštěvu u studánky Kapalice Naděžda Gutzerová.

autor: jsl
Spustit audio