Jako živá. Jezdecká socha krále Jiřího na poděbradském náměstí je nesmírně detailní

6. říjen 2017
Česko – země neznámá

Místo narození krále Jiřího sice není přesně známé, ale podle legendy pochází z Poděbrad. A středočeské město proto na „svého“ krále nikdy nedalo dopustit. Přímo na náměstí před zámkem stojí pomník krále Jiřího, jehož autorem je Bohuslav Schnirch, jeden z nejvýznamnějších sochařů generace Národního divadla.

Vytvoření pomníku inicioval poděbradský Sokol, který v roce 1883 založil Spolek pro vybudování pomníku krále Jiřího. Realizací byl pověřen Bohuslav Schnirch, který byl ve své době velmi oblíbeným autorem veřejných pomníků slavných osobností. Část peněz se mu podařilo získat pomocí sbírek a dobročinných akcí a v roce 1896 se velkolepé dílo přemístilo z Prahy do Poděbrad.

Bohuslav Schnirch začal sochu připravovat v roce 1883. Po dokončení byl pomník v roce 1891 vystaven na Jubilejní zemské výstavě v Praze. Znázorňuje Jiřího z Poděbrad v okamžiku, kdy po bitvě u Vilémova podává na usmířenou ruku Matyáši Korvínovi.
Kvůli co nejnižším výrobním výdajům není nadživotní socha odlitá z bronzu. Byla vytepána z 12 tenkých měděných plátů posazených na železnou kostru.

Výrazně úspornější technika přidává dílu na jedinečnosti. Umělci umožnila velmi detailní práci, a tak můžete obdivovat i švy na rukavicích, třásně na postroji koně, vyšívané košile s knoflíčky a dokonce bohaté kučeravé vlasy krále Jiřího.

V přilehlém poděbradském zámku mají v Památníku krále Jiřího také historické fotografie z odhalení pomníku v roce 1896 a Schnirchův pracovní model se všemi detaily provedení.

Spustit audio