Japonská zahrada v Olešku nabízí relaxaci v duchu východních kultur

23. duben 2014
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi Japonsko a jeho kulturu, nemusíte za jeho krásami cestovat až do této vzdálené země. Stačí si udělat výlet kousek za Prahu do obce Březová-Oleško, a rázem si budete jako v Japonsku připadat.

Právě tady totiž žije Václav Wiesner, předseda sekce bonsají a japonských zahrad Česko-japonské společnosti. Na rozsáhlém pozemku s krásným výhledem na hluboké údolí Vltavy vybudoval dvě překrásné japonské zahrady - nejen podle přísných tradičních pravidel, ale také s originálními svítilnami, soškami Buddhů, japonskými keři, bonsajemi, jezírky a mnoha cestičkami.

Starší z nich, Zahrada tří bran, začala vznikat roku 1994. Jedná se o zahradu spíše statickou, určenou k pozorování. Je také menší z obou zahrad, zaujímá zhruba 350 metrů čtverečních. Jejím základem je prostor vyznačený symbolem jin jó zpracovaný v zámkové dlažbě.

Na opačné straně pozemku se na ploše zhruba 1.100 metrů čtverečních rozprostírá Zahrada nad řekou. Ta je naopak zahradou procházkovou, doplněnou o část s čajovou chýší, která tvoří jakousi „zahradu v zahradě“.

Po mnoha cestičkách se tu můžete procházet mezi krásnými scenériemi, navštívit obřadní koutek nebo se zaposlouchat do zurčení potůčku. Na návštěvu sem může přijít kdokoli - stačí zazvonit a brány do země vycházejícího slunce se před ním otevřou dokořán.

Kapři KOI v Olešku

Japonci chodí do zahrady meditovat a načerpat energii, takže je úplně jedno, v jakém ročním období se tam vydáte. Návštěvu v japonské zahradě v Olešku vám ale doporučujeme především na jaře - na přelomu dubna a května, kdy všechno krásně kvete, především azalky. Po cestičkách můžete chodit, jak dlouho budete chtít, a potom si můžete lehnout do trávy a relaxovat nebo si zacvičit tai-chi.

Návštěvu japonské zahrady můžete zakončit v klubovně, kde jsou k nahlédnutí knihy o japonských zahradách a o bonsajích, a dát si k tomu třeba i japonský čaj.

A na závěr jedna pozvánka. V sobotu 24. května bude v Zahradě nad řekou od 16 hodin volně přístupná zahradní slavnost jako oslava jara a zároveň jako vernisáž výstavy keramiky Dagmar Kubíčkové s názvem „Otisk mé duše“.

Spustit audio