Jarovská naučná stezka na severu Plzeňska je doslova plná hvězd

17. srpen 2015
Česko – země neznámá

Pravděpodobně první naučná stezka zaměřená na laické pozorování hvězd vznikla u obce Jarov na severu Plzeňska. Součástí desetikilometrové okružní trasy je řada zajímavých zastávek. Včetně hájovny, kde se před 200 lety narodil český zakladatel takzvané kasteologie – nauky o hradech a zámcích – František Alexander Heber.

Nová okružní stezka na severu Plzeňska v sobě má něco originálního a zajímavého. Měří přibližně deset kilometrů a začíná i končí v Jarově. Tam si přijdou na své hlavně milovníci lidové architektury. Ve středu Jarova najdeme vesnickou památkovou zónu s řadou dřevěných kulturních památek.

Stezka nás ale hlavně zve ven, do přírody. Do lesů, luk a hájů a až na oblohu nad námi. Součástí stezky je totiž asi 9 metrů vysoká dřevěná pozorovací rozhledna jménem Radost. Na ní vedou pohodlné schody. Ve dne je odsud pěkný výhled na velký kus severního Plzeňska. Bývají odtud vidět i vrcholky Šumavy.

Pozorovací zastavení na laické obdivování hvězd je součástí nové Jarovské naučné stezky

To hlavní, co je tady unikátní, jsou ideální podmínky pro přirozené pozorování večerní oblohy. Severní Plzeňsko patří mezi málo oblastí u nás, kde je, laicky řečeno, večer pořádná tma. Tu na většině území snižují po setmění světla z měst a vesnic.

Pro ideální podmínky dali místní na rady odborníků a vytvořili tady kromě pozorovací rozhledny také unikátní panel, na kterém si můžete natočit období, které právě je, a přesně tak identifikovat hvězdy a souhvězdí nad hlavou.

Kdo byl František Alexander Heber?

S trochou nadsázky můžeme říci, že Jarovská stezka vznikla kvůli jiné hvězdě. Tou je minimálně ve světě turismu a všech zájemců o naše hrady a zámky František Alexander Heber. Narodil se právě před 200 lety, přesně 9. července roku 1815 v Třebekovské hájovně jako jediný syn hajného Jana Hebera.

Hájovna, kde se narodil zakladatel české kasteologie František Alexandr Heber

František Alexander Heber už od mládí putoval pěšky po českých hradech. Dělal si poznámky a hrady moc pěkně zakresloval. Systematicky. Boční pohled a půdorys. Měl v plánu postupně navštívit a zakreslit všechny hrady v Čechách a poznatky sepsat do velkého díla. Uvažoval celkem o 800 hradech a tvrzích, z čehož byla část již téměř zaniklá.

Plány mu bohužel překazila brzká smrt. Zemřel v pouhých 34 letech v roce 1849 v Náchodě. I přesto toho po sobě stihl hodně zanechat. Zakreslil a zmapoval téměř 600 památek. Řada pozdějších autorů vycházela například z jeho sedmisvazkového díla České hrady, zámky a tvrze a knihy Moravské hrady a jejich pověsti. Dodnes je Heber považován za zakladatele kasteologie a historické topografie.

Zastavení u hájovna a František Alexander Heber

A určitě se na Františka Alexandera Hebera nezapomene díky nové naučné stezce u Jarova na severu Plzeňska, kterou tu otevřeli právě 200 let od jeho narození.

autor: Pavel Halla
Spustit audio