Jeskyně víl v Kyjovském údolí je plná rampouchů. Atmosféru umocňuje světlo svíček

8. březen 2017
Česko – země neznámá

Na Děčínsku, v malebné vísce Kyjov, je spousta krásných roubenek a lesy s mnoha potoky a skalními hrádky. Také se ale můžete vydat Kyjovským údolím do tajuplné Jeskyně víl. Cestu najdete snadno. Na tabulích značené stezky si navíc můžete přečíst o přírodních i historických zajímavostech.

Cestou se ještě můžete zastavit v jeskyni jménem Vinný sklep na pravém břehu řeky Křinice, ke které se dá sejít po dřevěných schodech z hlavní trasy značené červeně. Rampouchy, které v ní v zimě vznikají, připomínají totiž lahve od vína.

K nedaleké Jeskyni víl se naopak budete z hlavní trasy šplhat lesem vzhůru, naštěstí se můžete přidržet řetězů. Z pískovcových skal kape voda, a když se zima vydaří a pořádně mrzne, vyrůstají ze stropu a pak také od země nádherné ledové útvary připomínající malé víly v závoji.

Kyjovským údolím se můžete vydat do tajuplné Jeskyně víl

Turisté u nich zapalují svíčky, které rampouchy nádherně prosvítí. Vzniká tím opravdu nezapomenutelná atmosféra. Smutné je, že si turisté svíčky zapomínají po vyhoření vzít zpátky, a tak na jaře, kdy kouzelné ledové království zmizí, připomíná Jeskyně víl smetiště. O úklid se pak musejí postarat pracovníci Správy Národního parku České Švýcarsko.

Spustit audio