Jezero Medard je dílem člověka a řeky Ohře. Vodu má průzračně čistou

10. srpen 2018
Česko – země neznámá

Sokolovská uhelná pánev v Karlovarském kraji je známá svým nerostným bohatstvím. Povrchová těžba s sebou ovšem nese výraznou devastaci krajiny. Naštěstí jen dočasnou. Po konci těžby na dole Medard v těsné blízkosti Sokolova začala jeho přeměna v jezero.

Přirozený přítok z nedaleké řeky Ohře začal jezero Medard plnit v roce 2010. S rekultivací krajiny se po ukončení těžby začalo ještě o 10 let dřív. Bylo nutné zpevnit a osázet břehy a upravit budoucí dno. Původně se mělo jezero napustit do roku 2013, jeho hladina se ale s hladinou Ohře srovnala ve výšce 400 metrů nad mořem až o tři roky později.

Pokud milujete romantickou krajinu bez davů turistů, je právě teď ten správný čas podívat se k jezeru Medard. Během několika let totiž začne v jeho okolí vyrůstat plánovaná infrastruktura pro vše možné. Od zázemí pro turistiku až po projekty univerzit nebo lodní přístav. Teď tu najdete jen několik kamenných obvodových cest.

Samotný přístup k jezeru je zatím poměrně problematický. Dostat se k němu můžete pěšky buď od Sokolova po cyklostezce a bývalém železničním mostě, nebo stezkou od obce Habartov a sestupem na obvodovou cestu přímo svahem. V budoucnu se plánuje další přístupová cesta od obce Svatava.

V jezeře je průzračně čistá voda

Ukázka zodpovědného přístupu k přírodě

Poblíž obce se ale ještě stále těží poslední zbytky uhlí. Je ho tady přes milion tun. Aktivity ale nijak nenarušují krásný a romantický pohled na jezero. Jde ostatně o poslední ukázku těžby, než si kdysi povrchový lom a dnes krásné jezero navždy vezme do své správy příroda.

Do několika let to tu bude vypadat jako na Lipně. V rámci urbanistické studie se v blízkosti jezera plánuje množství rekreačních a sportovních činností. Například bikrosový areál, dráha pro bruslení na kolečkových bruslích, fotbalové hřiště, golfové hřiště nebo hotelový komplex a základna sportovního jachtingu. Zatím vše existuje jen na papíře.

Teď je to v okolí čistá divočina. A je krásně vidět, jak může člověk spolupracovat s přírodou. Zaujme také samotná kvalita vody. Jezero sice napájí poměrně znečištěný přítok Ohře, ale mimořádnou samočistící schopností je voda mnohem průzračnější než v řece. Lidé sem ostatně nevypouští žádné odpady a chemii.

Celková plocha pokrývá téměř 500 hektarů. Jezero je 4 kilometry dlouhé a 1,5 široké.
Největší hloubka je 57 metrů. Délka břehové linie, kolem které má v příštích letech vyrůst rozsáhlý rekreační areál, měří 12 kilometrů.

Přítok Ohře už je ve stejné hladině s jezerem

Jen obejít jezero by vám zabralo dvě hodiny. Dnes už byste nepoznali, že tu ještě před pár lety byl uhelný lom s hloubkou až 180 metrů. Přesněji řečeno dva lomy, které šly proti sobě, až se spojily. Medard a Libík. Dno se před napouštěním upravilo a hloubka se snížila nepropustnou navážkou. Průměrná hloubka je kolem 24 metrů.


autor: Pavel Halla
Spustit audio