Jihlavské podzemí otevřelo veřejnosti kryty civilní obrany. Je v nich i sprcha a suchý záchod

31. květen 2018
Česko – země neznámá

Jihlavské podzemí teď otevřelo pro veřejnost svoji další část. Zájemci si tak mohou projít nejen nejstarší části se svítící chodbou či kolektory z osmdesátých let minulého století, ale nově i kryty civilní obrany, které využíval tehdejší městský národní výbor.

Do nově otevřené části jihlavského podzemí se vchází z domu číslo šest na Masarykově náměstí, který stojí napravo od radnice. Návštěvníci musí ale nejdřív zajít do oficiálního vchodu do podzemí, který je v Hluboké ulici. Tam dostanou průvodce a ochranné přilby. Chodby na začátku trasy jsou totiž nižší, v některých místech jsou vysoké jen sto padesát centimetrů. Samotné kryty začínají až dál.

Návštěvník cestou k nim uvidí, jak vypadaly domovní sklepy s dřevěnými kójemi, které obyvatelé domů na náměstí využívali v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. V této první místnosti nové expozice je i podrobný plán trasy. V chodbách cestou ke krytu je k vidění také důlní nářadí, které tu dělníci používali při sanaci. Stojí tu i nabíječka na deset lamp NiFe, které při práci používali.

Samotné kryty civilní obrany jsou uzavřené pevnými ocelovými dveřmi se zachovalým těsněním. Uvnitř je několik místností, které ukazují, jak různé kryty, od největších až po ty nejmenší, vypadaly a fungovaly. Na zdech jsou tu dobové fotografie krytů a filtračních zařízení a také texty o historii civilní obrany.

„V roce 1993 to bylo kompletně zrušené. Tady je seznam stálých úkrytů ve městě Jihlava,“ říká správce jihlavského podzemí Jan Šustr a ukazuje na tašky, které visí na stěnách. Jsou v nich protiplynové masky, které mnozí z nás pamatují z branných cvičení ve školách.

V krytu měl svoji místnost i velitel. Stojí v ní polní lůžko, je tu psací stůl a sklad materiálu. Z rozhlasu po drátě zní dobový záznam hlášení Československého rozhlasu ze srpna 1968. Na stěnách visí přesné pokyny k chování při různých druzích poplachů a na cedulce hned nad stolem velitele je přesně označeno, jak který poplach vypadá. Tedy třeba i známé tlučení do kolejnice.

Pracovna velitele krytu

Čistě bíle vymalovaná místnost s lůžkem, speciálním osvětlením a prosklenými skříňkami ukazuje, jak v krytu mohla vypadat lékařská ordinace. „Ve většině krytů toto nebylo, byl tam jen zdravotník,“ říká Jan Šustr s tím, že ordinace nebyla ve skutečnosti ani v Jihlavě. Ve vitrínách jsou pak i ukázky různých detektorů a měřidel.

Podzemní kryt má i svůj nouzový východ. Jsou to kovová dvířka v jedné ze stěn, která ústí do podzemních chodeb. Jde o poměrně stísněný průlez. Jan Šustr ale vysvětluje, že když jde o život, každý ho rád využije. V dalších místnostech jsou ukázky spojovací techniky, ale i sprcha, suchý záchod a palandy k odpočinku.

Pracovníci jihlavského městského národního výboru prý kryt civilní obrany využívali jen k pravidelným povinným cvičením. Další informace najdete na www.jihlavskepodzemi.cz.

Spustit audio