Jsou až děsivě realistické. V muzeu v Troskovicích mají 2000 panenek

4. září 2015
Česko – země neznámá

Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích na severu Čech je doslova panenkovým rájem. Zjistíte tu, že panenka není jenom hračka, ale může představovat i umělecké dílo, působit jako historický dokument nebo učební pomůcka. Oddělení s novorozenci navíc může leckoho zaskočit neuvěřitelně realistickým provedením.

Za naleštěnými vitrínami, ale i ve volném aranžmá, na vás čeká na 2000 panenek. Jejich “maminkou“ je Naďa Šimková, majitelka a ředitelka muzea, která křehkými panenkami žije už více jak 35 let. A její zapálení je na podobě muzea rozhodně znát.

Hned v úvodu vás seznámí se vzácnou panenkou, princátkem Georgem, potomkem vévodkyně Kate a prince Williama z britské královské rodiny, která si hoví na honosném trůnu. Ve vedlejší místnosti potkáte pro změnu malou Šarlotkou Gottovou, a to dokonce ve dvojí panenkovské podobě. Ostatně přijet se na ni podívala i sama Ivana Gottová se svými dcerkami.

Čtěte také

Panenky jsou s okolním prostředím tematicky propojené

Avatar, upíři nebo E. T.

Připravit se ovšem musíte i na upírské panenky nebo ty s modrými tělíčky ve stylu filmu Avatar. Svého dvojníka má v muzeu i proslulý vědec Albert Einstein nebo známá filmová postava E. T. mimozemšťan.

Abychom ale neopomíjeli medvídky, kteří jsou také součástí muzejních pokladů, zmiňme třeba méďu, kterého ušili muži z kuřimské věznice nebo na proslulého medvídka Teddyho britského komika Mr. Beana. Někteří plyšáci jsou přitom i víc než sto let staří.

Oddělení s novorozenci

Velké překvapení vás pak čeká ve zdejším novorozeneckém oddělení, kde v postýlkách leží panenky, které vypadají jako živá miminka. Maximálně realistická podoba panenek se dá přičítat i propracovaným technikám jejich ateliérové výroby. Oční protézy, někdy i pravé lidské vlasy a hlavně speciální silikon.

Jedna z uměleckých panenek se pyšní dokonce náušničkami s brilianty a jak sami uvidíte, i oblečení může být záležitostí prestiže a luxusu. Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích nedaleko hradu Trosky vás zkrátka přesvědčí o tom, že panenka není jen obyčejná hračka.

Čtěte také

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio