Jurkovičovu vilu v Brně nepřehlédnete. Vznikla křížením architektonických stylů

14. srpen 2017
Česko – země neznámá

Slavný slovenský architekt Dušan Jurkovič postavil v roce 1906 pro svou rodinu pozoruhodnou vilu v brněnských Žabovřeskách. Jedinečná stavba dodnes přitahuje pozornost nejen milovníků architektury.

„Vilu tehdy Jurkovič slavnostně otevřel výstavou svých prací a hned po výstavě se sem se svou rodinou přestěhoval,“ popisuje Michaela Paučo z Moravské galerie, která vilu spravuje a která se také před pár lety postarala o rozsáhlou rekonstrukci.

Více než 100 let působení různých předchozích majitelů se totiž na domě negativně podepsalo. Návštěvník už nicméně uvidí vilu v původní podobě, jako když ji obývali Jurkovičovi. Fakt, že původní nábytek nahradily repliky, má dokonce své výhody. Návštěvníci si mohou při výkladu místních průvodců klidně sednout.

Část domu architekta Jurkoviče ale slouží také pro krátkodobé výstavy. „Všechny nějakým způsobem korespondují s myšlením a tvorbou Dušana Jurkoviče. Dřív tady vystavoval například Martin Rajniš, momentálně jsou tu k vidění práce Tomáše Džadoně, jehož tvorba dobře ilustruje vztah mezi lidovostí a moderním myšlením,“ doplňuje Paučo.

Nepřehlédnutelná je už hlavní vstupní brána vily

Někdejší žabovřeské sídlo Jurkovičových tvoří spolu s vilami Tugendhat, Löw-Beer a Stiassni slavnou čtveřici vil, z nichž každá uchvacuje laiky i znalce něčím výjimečným. „Jurkovičova vila je jedinečná tím, že kloubí lidovost s vídeňskou secesí a s britskou modernou. Myslím, že pro návštěvníky je vila příjemným prostředím, kde se dá strávit odpoledne. Už proto, že se nachází hned vedle Wilsonova lesa. Často se tu navíc pořádají svatby i různé jiné společenské akce,“ dodává Michaela Paučo.

autor: hon
Spustit audio