K narozeninám si obyvatel Licoměřic daroval vlastní rozhlednu. Pouští na ni každého

1. květen 2018
Česko – země neznámá

V Železných horách je pět rozhleden, ale jenom jedna soukromá. Ze svých prostředků ji ke své radosti na svém pozemku postavil Josef Bohuněk z Licoměřic. Původně si ke svým šedesátinám chtěl postavit altán. Přizval si na pomoc tesaře, ale ten při pohledu na místní kraj prohlásil, že altán je pro tohle místo škoda a že postaví rozhlednu. Jmenuje se Na Kopečku.

Přestože je to stavba soukromá, majitel ji celoročně a bezplatně otevírá pro veřejnost. A nejen to. Rozhledna Na Kopečku má i komín. Návštěvníci se v ní při nepříznivém počasí můžou ohřát, případně si opéct buřty.

U vstupu visí na stěně informační tabule s podrobně zpracovanou historií Licoměřické tvrze, která se v těchto místech nacházela už ve 13. století. Prvním písemně doloženým majitelem tvrze byl vladyka Hons a posledním rod Aurspergů ze žlebského panství. Z této tvrze pocházel i Jan Hvězda z Vícemilic, zvaný Bzdinka, jeden ze slavných vojevůdců Jana Žižky. A na místě dnešní rozhledny stávala až do 16. století vojenská hláska.

Současná rozhledna Na Kopečku má tři patra a z vyhlídky získáte nádherný pohled na Jeníkovsko, Čáslavsko, Kutnohorsko a Kolínsko. Licoměřicemi vede modrá turistická značka z Třemošnice do Zbyslavce. A turisté na ní najdou mnoho historických i přírodních zajímavostí.

autor: KSA
Spustit audio