Kalvárie aneb Tříkřížový vrch stojí na Litoměřicku v takzvané Bráně Čech

25. listopad 2014
Česko – země neznámá

Je to mimořádné a pozoruhodné místo na Litoměřicku na severu Čech. Geolog jásá, přírodovědec obdivuje, historik žasne a prostý turista stane okouzlen v místech, kde se otevírá Brána do Čech – Porta Bohemica. Jde o kaňonovité údolí Labe, kterým řeka vstupuje do Českého středohoří.

První kouzlo začíná už za obcí Libochovany, na úbočí kopce. Najdete tu vedle sebe dobou svého vzniku velmi nesourodé horniny. Jak se řeka postupně prokousávala terénem, splavovala mladší horniny a odkrývala horniny mnohem starší. Geologové tomu říkají erozní okno.

Druhé a velmi tajemné kouzlo vás čeká o pár set metrů dál. Mohutný, dodnes zřetelný dvojitý val. Porostem sice splývá s okolním lesem, ale nálezy keramiky napovídají, že jde o lidské dílo, staré přibližně tři tisíce let. Systém je zhruba 60 metrů široký, táhne se v délce 550 metrů a obklopuje náhorní plošinu o rozloze 20 hektarů.

Místo umožňovalo nejen výborný rozhled po krajině, ale i zemědělskou produkci. A tak není divu, že právě sem kladou někteří historici hradisko Kamburg – Canburg. V našich kronikách o něm sice není zmínka, zato jedna z kronik franských popisuje: „… kterak se na místě ohrazeném kmen Čechů po 40 dnů bránil a ubránil obrovské franské přesile“.

Tříkřížový vrch - vinice nad Velkými Žernoseky

Třetím kouzlem je vyhlídka z Tříkřížového vrchu

Už od počátku křesťanství si lidé chtěli víru připomínat i v krajině a na významných místech proto vztyčovali kříže. Na tomto vrchu, řečeném Kalvárie, jsou hned tři. Poprvé je o nich zmínka v polovině 16. století a dodnes je tu živá pověst o třech pannách, které se zamilovaly do rytíře z nedalekého Kamýku. A protože jedna druhou nechtěla zradit, společně skočily z tohoto vrchu do řeky. Tragédie hodná antických autorů.

Letní bouře jeden z dřevěných křížů zničila, a tak lidé z okolí spojili síly a od roku 2009 stojí na vrchu tři nové kříže, navíc s určitou turistickou raritou: pamětní deskou, která nese jména obcí Libochovany a Velké Žeronseky. Obec toho jména byste na mapě marně hledali – jsou to ve skutečnosti Velké Žernoseky s proslulými a starobylými vinicemi. Vínu se na zdejších stráních daří i kvůli dvojitému slunečnímu svitu – září na něj totiž jak slunce z oblohy, tak v odrazu z hladiny řeky Labe.

Strážní hrádek

Porta Bohemica nabízí nejkrásnější pohled na České Středohoří

Brána do Čech je mimořádně nádherný úsek labského kaňonu, který nabízí návštěvníkovi pohled na řeku i nekrásnější partie Českého Středohoří, od Radobýlu přes dvouvěžatou siluetu hradu Házmburka a oblý Říp v pozadí až k Lovoši a Milešovce.

Na turistických mapách si můžete vybrat různé trasy, ale ať už zvolíte tu s ostřejším stoupáním nebo tu s milosrdnějším pozvolnějším výstupem, vždycky vám bude odměnou jeden z nejkrásnějších výhledů, tvrdí velký znalec a milovník Českého Středohoří, autor knihy Tajemství Českého Středohoří Jiří Svoboda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.