Kámen se dvěma křížky v lese u Polné připomíná nešťastnou lásku mladých milenců

5. duben 2018
Česko – země neznámá

Obec Polná na Vysočině má také svého Romea a Julii. Mladí milenci se sice jmenovali jinak, ale jejich příběh je tomu shakespearovskému docela podobný. Jejich pomníček byste našli v lese nad Polnou ve směru na Věžničku.

Kolem rybníka Peklo v Polné vede naučná stezka, kterou u rozcestníku pod kopcem Na Homoli kříží zelená turistická značka. Po té se dostanete na lesní rozcestí, kde stojí tabule s obrázkovou mapou. Vyrobil ji oldskaut František Vacek z Polné. Díky mapě snadno najdete nejen vrchol kopce, ale i malý pomníček, který připomíná dobrovolný odchod ze světa místních nepochopených milenců.

Bylo to v roce 1930, kdy se mladá služka a stavitelský asistent rozhodli vzít si život. Rodiče totiž jejich lásce nepřáli. Oba byli různé víry a navíc z jiných společenských vrstev. Místo, kde je lidé v lese našli, kdosi označil velkým kamenem, na kterém později objevily dva vyryté křížky. Ty se ale časem začaly ztrácet a zarůstat mechem.

František Vacek proto kámen i křížky očistil a pak ho s přáteli napadlo, že by bylo dobré označit místo zřetelněji. „Tak jsme se domluvili, že sem dáme křížek, který bude vidět,“ říká František Vacek. Litinový kříž s kamenným podstavcem dovezli na místo ve vozíku za autem. „Osm lidí nás to sem valilo,“ usmívá se.

František Vacek

Dávný příběh by možná upadl v zapomnění. Františkovi Vackovi ho ale vyprávěla jeho teta, které bylo v roce 1930 pět let. „Pamatovala si, že ty dva mladý lidi byli v polenský márnici, a oni se na ně chodili okýnkem dívat,“ dodává. Není divu, že mu takové vyprávění utkvělo v paměti.

Příběh, datum, jména a povolání milenců dnes nad Polnou připomíná cedulka. Je připevněná na statném 200 let starém smrku, který smutnou událost pamatuje.

Spustit audio