Kamenná Bába u Bezděkova váží osm tun. Menhir vítá pocestné i stvrzuje lásku

29. květen 2018
Česko – země neznámá

Menhiry jsou podlouhlé kamenné bloky, které na řadě míst v Evropě připomínají dávné pohanské bohy. I u nás takových kamenů pár najdete. Jeden s precizně vytesanou tváří ženy ční ze země u Bezděkova na jihu Plzeňska. Lidé mu tam neřeknou jinak než Bába.

Na rozdíl od prastarých menhirů hledí Bába do krajiny teprve 30 let. Několikatunový žulový kámen na pahorku u Bezděkova vztyčil s partou nadšenců pomocí dvou traktorů a jeřábu pan Jiří Šulc.

V roce 1986 dostal nápad, jak ozvláštnit Bezděkov, ve kterém podle něj do té doby nic turisticky zajímavého nebylo. Inspirací mu byl dávný menhir, který prý stával u strakonického hradu. V dobách uctívání pohanských bohů se k němu chodily modlit těhotné ženy za zdárný průběh porodu. Církev ale nechala kámen zničit.

Samotné hledání vhodného kamene pro výrobu menhiru nebylo snadné. Takový kámen musí být totiž dlouhý, jak prozrazuje i překlad slova menhir z bretonštiny. Men znamená kámen a hir dlouhý. A také musí být i dost velký a těžký, aby byl vidět z široka daleka a nikdo ho nemohl odnést ani povalit.

Najít vhodný kámen není jen tak

Dlouho pan Šulc chodil po okolních lesích, až jednoho dne objevil žulový monolit, ve kterém prý hned spatřil tvář ženy. A bylo rozhodnuto. Ale jak dostat osmitunový kámen na vyhlédnutý pahorek u Velkého bezděkovského rybníka? Za pomoci kamarádů sestrojil důmyslné železné lyže a na nich s pomocí traktorů dotáhl balvan na místo opracování.

Tajemný menhir ční na pahorku

Jiří Šulc se nikdy kamenickému řemeslu nevěnoval, ale tvář ženy zvládl vytesat bravurně. Pak už zbývalo jen dopravit sochu Alžbětu, jak se jí tou dobou také přezdívalo, na předem vybrané místo. Kromě traktorů se tentokrát přidal ještě jeřáb, který menhir z poloviny zasadil do vyhloubené jámy.

Za 30 let, co Kamenná Bába na pahorku u Bezděkova stojí, už ji pokryly lišejníky, díky kterým získala tu správnou patinu. Je k nerozeznání od mnohem starších menhirů kdekoli po světě. Někomu dokonce připomíná slavné sochy na Velikonočních ostrovech.

Jde o úctyhodné dílo, které si i bez propagace časem spontánně našlo svoje místo v turistických průvodcích i mapách. Dnes tu prý najdete i kešku hry geocaching, konají se tu svatby, pohádkový les pro děti a další akce pro lidi z Bezděkova i všech možných koutů republiky.

autor: Pavel Halla
Spustit audio