Kamýk na Homberku vznikl před 660 miliony let. Na skále z buližníku stál kdysi hrad

20. březen 2018
Česko – země neznámá

Mezi Příkosicemi a Vískou na Rokycansku stál kdysi středověký hrad. Protože byl ale dřevěný, nezbylo po něm na ostré skalce ani památky. Zato skalka buližníku zdobí zdejší krajinu na okraji Brd dodnes. Zveme vás proto na Kamýk na Homberku.

Hrad založil pravděpodobně Heřman z Homberka z rodu Buziců. První zmínky o něm pochází z konce 13. století, konkrétně z roku 1284. O sto let později ale královské vojsko hrad dobylo a vypálilo. Obýval ho totiž loupeživý rytíř. V 70. letech 15. století už se o hradu píše jako o pustém.

Podle Martina Langa z Muzea středních Brd jsou dodnes na skále patrné stopy po velkém požáru. Připomínají je do červena zbarvené kameny. Potvrdily to i archeologické průzkumy, které odhalily vrstvy popela. Samotný hrad připomíná i několik zádlabů ve skalních stěnách.

Buližník kam oko dohlédne

Mnohem staršího data je sama buližníková skála, na které kdysi hrádek stával. Její stáří se odhaduje na 660 milionů let. Jde o vůbec nejstarší povrchovou horninu Českého masivu. Buližník je hornina velice zvláštní. Odolává erozi díky velmi tvrdému složení, především pak křemenu.

Pod skalou

Její zbarvení do šeda až černa má na svědomí uhlík. Patrné jsou v ní také bílé čáry nebo další obrazce, které dávají v hornině tušit právě křemen. V některých kamenech se dají najít i stopy po primitivních obyvatelích praoceánu. Bílé tečky jsou zkamenělí korýši z usazenin mořského dna. A proč se zdejší skalka jmenuje Kamýk? Jde o geologický termín označující ostrý útvar v terénu.

V případě názvu hrádku Homberk jde o zkomoleninu německého hohen berg, tedy vysoký kopec. Skalku dnes porůstají mechy a kapradiny a celkově jde o velice pěkné místo. Za dobré viditelnosti můžete spatřit vrcholky chráněné krajinné oblasti Brdy.

Kudy sem? Nejkratší cesta vede z obce Vísky na Rokycansku. Nevede sem ale žádná turistická trasa, takže se vám bude hodit GPS navigace.

autor: Pavel Halla
Spustit audio