Kanál Zminka napájel soustavu rybníků. Dnes na jeho březích žijí vzácní tvorové

14. únor 2018
Česko – země neznámá

Kromě potoků a řek zásobují naši krajinu vláhou také umělé kanály. V Pardubickém kraji jich najdete několik. Přiváděly vodu do rybníků, na mlýnská kola a do struh na zavlažování polí. Kanál Zminka třeba měří 11,5 kilometru a je také známý pod jménem Dvakačovický.

Zminka začíná v obci Dvakačovice, kde se odděluje od řeky Novohradky. Přes Úhřetickou Lhotu a louky u Hostovic prochází pod železničním koridorem do Zminného, Vesky a nakonec se spojí s Loučnou pod Velkými Kolodějemi. Na svém toku překoná 12 výškových metrů. Nad Hostovicemi stavba putuje až čtyři metry nad okolním terénem tvořeným meandry řeky Chrudimky. Pod Hostovicemi stéká do nížiny, kde obchází drobné vyvýšeniny jako například Vesecké přesypy.

Kanál vznikl v polovině 16. století a jeho hlavním úkolem bylo napájet soustavu rybníků Staročernský, Strýček a Spojil. V krajině už je nenajdete, na jejich místě stojí vsi Staročernsko a Spojil. Kanál dostal svůj název podle obce Zminný, kterou také prochází. Dnes už částečně v potrubí pod zemským povrchem.

Kanály a akvadukty

Slavnější než Zminka je například Opatovický kanál, který napájel hustou síť rybníků kolem Lázní Bohdaneč. Případně desetikilometrový kanál Halda z konce 15. století, který přiváděl vodu do Winternitzových mlýnů. Kanály musí v krajině překonávat jiné vodní toky, a tak se objevují takzvané vodní mosty, akvadukty. Na Zmince jsou dva.

Kanál Zminku nepřeskočíte, ale je překlenuta mnoha lávkami

Zminka připomíná historii krajiny

Kanál Zminka každopádně už nenapájí rybníky ani nepohání mlýnská kola. Přesto je v krajině dál. Jeho břehy jsou domovem mnoha vzácných živočichů, houštiny na březích jim poskytují dostatečnou ochranu před člověkem. Výlet podél Zminky tedy není snadnou výpravou, většinou podél nevede žádná vyšlapaná stezka. Kapitola historie v krajině a také pořádná dávka divoké přírody přesto stojí za pozornost.

autor: KSA
Spustit audio