Kancelářská budova plná zeleně. Main Point v pražském Karlíně je šetrný vůči přírodě

20. duben 2017
Česko – země neznámá

Každoročně se ve francouzském Cannes v rámci největšího veletrhu nemovitostí koná prestižní soutěž o nejlepší budovu. V kategorii kancelářských staveb získala v roce 2012 prvenství ekologická budova Main Point v pražském Karlíně. Zvítězila mezi víc než stovkou projektů ze 47 zemí světa a dokazuje, že pozitivně může působit i budova plná kanceláří.

Projekt na Rohanském nábřeží vznikl podle návrhu architektonické kanceláře DaM. Budova ve tvaru zahnuté ledvinky zaujme už zvenku slunolamy laděnými do růžovo-šedo-bíla. Oko návštěvníka pak ve vstupní hale potěší nejen zelená stěna, kterou od podlahy po strop pokrývají pokojové rostliny, ale taky květinové ostrůvky, které ladí s ročním obdobím nebo blížícími se svátky.

Máte pocit, že v hale působí malá květinářství. A pobaví vás koberec u vstupu. Je na něm nápis se jménem dne, který právě je. Prý ne proto, aby zaměstnanci věděli, co je za den. Je to nápaditá záruka, že bude návštěvníky denně vítat čistý koberec.

„Budova má 10 nadpodlažních a 3 podpodlažní patra,“ popisuje Milan Káňa, mluvčí Kooperativy pojišťovny a.s., která v budově sídlí, „tvar kopíruje pískovcové ostrovy, které tu původně byly.“

Slunolamy jsou aktivní částí fasády, zabraňují tomu, aby se budova přehřívala. Proto tu nemusí být nainstalováno vysoce výkonné klimatizační zařízení. Do nádrží pod budovou jímají dešťovou vodu, kterou zalévají veškerou tamní zeleň. K chlazení média, kterým se ochlazuje budova, používají říční vodu z Vltavy. O větrání se stará moderní systém indukčních jednotek, které nevydávají žádný hluk. Odpočinek zaměstnancům nabízí střecha budovy se zahradou.

Pro výše zmíněné budova získala speciální certifikát Leed Platinum. Oceňuje, jak je stavba šetrná k životnímu prostředí. V roce 2012 byla první budovou v České republice, která obdržela tak vysoké ocenění, a v Evropě čtvrtou.

Zahrada na střeše budovy

Budova kromě kancelářských prostor nabízí i veřejně přístupná místa určená pro běžné návštěvníky. Najdou zde kavárnu nebo galerii, kde jsou vystavená díla z umělecké sbírky pojišťovny zaměřené na naše umělce.

Galerii najdete ve třetím patře budovy. Přístup je možný i bezbariérově výtahem. Vstup je zdarma a otevřeno je každý den od 10 do 16 hodin. Vystavená díla se pravidelně obměňují. Od 20. 4. do 31. 10. 2017 si můžete prohlédnout výstavu nazvanou Zátiší.

Spustit audio