Kandík psí zub kvete i v Letohradu. Vzácná rostlina barví zámecký park do fialova

10. duben 2017
Česko – země neznámá

Jaro je v plném proudu. Bledulky, sněženky i ladoňky, které jsou běžnou součástí zahrádek, lze potkat i v parcích nebo na okraji lesů. Ovšem podorlické městečko Letohrad se už dlouhé roky pyšní zvláštní okrasnou cibulovinou s názvem kandík psí zub. Liliovitá jarní květina barví louky v místním zámeckém parku do fialova.

Kandík psí zub kvete v letohradském zámeckém parku od nepaměti. Často se můžete setkat s názorem, že se tato cibulovina v České republice vyskytuje jen pod Medníkem, ovšem v Letohradu roste také a navíc v podstatně větším množství. Vzácnost kandíku podtrhuje zejména fakt, že jeho domovinou jsou jižní země Evropy, a tady se nachází na nejsevernějším místě vůbec.

Fialová rostlina dorůstá do výšky 10 až 12 centimetrů. Do zámeckého parku v Letohradu ho přivezl v 19. století hrabě Marcoliny Ferreti spolu se spoustou dalších vzácných rostlin. Kandík tvoří fialové koberce, ale na jaře mu vždy konkurují další jarní cibuloviny, bledule, sněženky i ladoňky. Brzy ovšem odkvetou, a tak kandík loukám v zámeckém parku bude vévodit sám.

Pokud by někoho náhodou napadlo kandík v letohradském zámeckém parku vyrýpnout ze země, přenést ho na svoji zahrádku a pokusit se ho pak soukromě pěstovat, bude se snažit marně. „Jak už při podobných pokusech zjistili i naši zahradníci, po vydloubnutí z půdy a opětovném zasazení už kandík nekvete,“ vysvětluje místostarosta Letohradu Martin Hatka.

Fialový koberec kandíku

Kandík psí zub se coby vzácná rostlina dostal i na mince. Česká mincovna vydává totiž sběratelské série s názvem Ohrožená příroda. „Mince je s ryzího stříbra a na jedné její straně je právě kandík,“ popisuje Martin Hatka.

Do letohradského zámeckého parku mají všichni vstup volný. Je ale důležité, zejména v jarním období, využívat k procházkám výhradně upravené cestičky, ze kterých jsou fialové koberce kandíku krásně vidět.

autor: BAL
Spustit audio