Kaple Panny Marie Pomož hlídá pramen, který u Nezamyslic uzdravoval odnepaměti

13. červen 2017
Česko – země neznámá

Okolí Nezamyslic na Prostějovsku patří k zemědělsky hojně využívaným oblastem. O to pozoruhodnější jsou malé remízky uprostřed polí. Pokud takový remízek ukrývá pramen s poutní kaplí, jde o lokalitu, která rozhodně stojí za návštěvu. A při cyklostezce mezi Nezamyslicemi a Těšicemi se takové místo nachází.

Pod sprašovou terasou, kudy vede cyklostezka a silnice z Nezamyslic do Vyškova, odpradávna prýštila ze země vynikající voda. Místu se říkalo „Na malý pastvě“ nebo „Na trávníku“ a rozkládala se zde velká louka, kam pasáci z Nezamyslic a okolních obcí vyháněli stáda zdejšího dobytka.

Studánka pro ně byla zdrojem pitné vody a brzy se ukázalo, že má i léčivé účinky. Podle legend uzdravila několik nemocných a zraněných lidí, i proto se studánka těšila velké úctě.

Už z roku 1818 pocházejí záznamy o zdejší malé kapli, patrně dřevěné, kde se lidé zastavovali na krátkou modlitbu. Kaple byla několikrát opravována a rozšiřována, až se ke konci 19. století místí věřící rozhodli, že na místě vybudují důstojný kostelík. A tak byla z darů věřících v roce 1902 dokončena empírová stavba, která byla zasvěcena Panně Marii Pomocné.

V interiéru kostelíka se ukrývá studna, která sbírá vodu z celkem pěti pramenů. Voda se vyvádí ven do prameniště, ke kterému se dá sestoupit po několika schůdcích.

Poutní místo zasvěcené Panně Marii Pomož bylo v minulosti velmi vážené a zejména o srpnové pouti hojně navštěvované. To platilo až do roku 1951, kdy byly z ideologických důvodů poutě zakázány.

I dnes si zde můžeme nabrat vodu i zvenčí kaple

Po roce 1990 se podařilo obnovit nejen srpnovou „velkou“ pouť, ale i menší pouť zářijovou. Srpnová pouť je přitom zajímavá z národopisného hlediska. Ke kapli je na nosítkách přinášena soška Panny Marie s Ježíškem z nezamyslického kostela sv. Václava. Sošku nesou krojovaní Hanáci a také Panna Marie a Ježíšek jsou oděni do tradičních hanáckých výšivek. Kromě bohoslužby u kaple vystupují pěvecké sbory, které se snaží udržovat staré lidové tradice.

autor: kbz
Spustit audio