Kaple svatého Floriana v Příbrami na Moravě má tvar Noemovy archy

16. březen 2018
Česko – země neznámá

V Příbrami u jihomoravských Rosic stojí zajímavý kostel. Moderní stavba brněnského architekta Aleše Fialy připomíná Noemovu archu. „Atmosféru lodi nejvíc navozují kulatá okna jako v lodních kajutách. K lodi odkazuje i dřevěný strop, který vypadá jako trup lodi,“ říká farář Jan Peřina.

Podle Jana Peřiny spočívá symbolika stavby v tom, že kostel převáží věřící potopou zla a hříchu tohoto světa do bezpečí.

Příbramský kostelík není velký. Délka kostelní lodi je osmnáct metrů, šířka svatostánku činí devět metrů a výška stropu se pohybuje kolem osmi metrů. „Kapli ještě chybí desetimetrová věž. Ta zatím nebyla postavena z finančních důvodů. Už sice máme i zvon, ale stavba věže je zatím v nedohlednu,“ přiznává farář.

Kapli se podařilo postavit až na třetí pokus. První plány vznikly hned po válce, ale všechno zhatil Únor 1948. „Naděje na stavbu kostelíka znovu ožily během Pražského jara v roce 1968, ale po okupaci na stavbu zase nedošlo. Kapli se pak podařilo postavit až po Sametové revoluci,“ prozrazuje Jan Peřina.

Základní kámen posvětil brněnský biskup Vojtěch Cikrle v prosinci 1992, kaple byla pak dokončena o sedm let později.

Mše se koná v kapli obvykle každé pondělí

Zajímavé je i to, že kaple stojí v místě někdejšího rybníka. „Stavba je proto nesena obrovským železným plátem, aby se kaple do podloží zavezeného rybníka nepropadla,“ dodává farář Peřina, který do Příbrami dojíždí sloužit mše z fary v nedalekých Vysokých Popovicích.

Příbramský kostelík neslouží jen bohoslužbám. Před vánočními svátky se konává hojně navštěvovaná besídka a lidé se tu pravidelně potkávají například také o pouti.

autor: hon
Spustit audio