Karel IV. věřil, že voda z jeho oblíbené studánky léčí. Najdete ji poblíž Karlštejna

11. září 2017
Česko – země neznámá

První dochovaná turistická trasa v Čechách vede přes Národní přírodní rezervaci Karlštejn v Českém krasu. Jde v pořadí o druhou turistickou trasu, kterou koncem 19. století založil tehdejší Klub Českých turistů. Trasa se dochovala v celé své původní délce mezi Berounem a Karlštejnem a není divu, že vede na místa, která dobře znal i císař Karel IV.

Nekrásnější část vede osmikilometrovým úsekem ze Svatého Jana pod Skalou na Karlštejn přes Bubovické vodopády. Prochází listnatými lesy plnými habrů a dubů a velice často také podél Bubovického potoka.

Ten je poněkud tajemný. Občas se zcela ztratí z povrchu a protéká svými tajnými chodbami ve vápencovém podzemí. Na povrch vyběhne pouze tehdy, když dostatečně prší. Bohužel právě v letošním suchém létě se doslova schoval pod zem. Vápencovým podložím teče až do obce Srbsko, kde se vlévá do Berounky.

Přibližně tři kilometry před Srbskem se objeví cedule „Králova studně“. U ní můžete uhnout do lesa a dojít po 50 metrech ke studánce, kterou údajně znal už císař Karel IV. Proto se této Králově studni říká také jemněji „Karlova studánka“.

Když Karel IV. pobýval na Karlštejně a vyjížděl do okolních lesů, právě u této studánky se občerstvoval spolu s celou družinou. Věřil, že voda v ní je léčivá. A svým způsobem měl pravdu. Jedná se o krasovou vodu, která vyvěrá z podzemí v oblasti Českého krasu, takže se vlastně jedná o slabší minerálku.

O studánku je dnes velmi dobře pečováno. Obezděný pramen chrání také stříška. Bohužel je vody letos tak málo, že se drží pouze v těsné blízkosti pramene. V současnosti navíc není kvůli nízkému stavu pitná. Je ale zdrojem vody pro zvěř ze širokého okolí, o čemž vás přesvědčí i okolní stopy.

Spustit audio