Karlštejnské šachy propojují královský region. Čestná figurka stojí v Pelhřimově

2. listopad 2016
Česko – země neznámá

Karlštejnsko ve středních Čechách je bezpochyby královským regionem, a tak se nelze divit, že k němu patří i královská hra – šachy. Propojením historie, přírody a tématu šachovnice vznikl zajímavý nápad na naučnou stezku Karlštejnské šachy. Vede nejzajímavějšími místy Karlštejnska a naučné tabule informují o každém jednotlivém stanovišti.

Po celém regionu je rozmístěných 31 šachových figur, které byly dokonce zapsány do České knihy rekordů jako největší na světě. Černý král na Karlštejně měří 291 centimetrů a obvod hrudníku má tři metry. Bílého krále najdete v Řevnicích. Bílá věž je umístěná v Tetíně a černá pro změnu v Černošicích.

Každá šachová figura stojí blízko komunikace, aby se k ní zájemci mohli jednoduše dostat. V těsné blízkosti se pak nachází velká mapa Karlštejnska s doporučením, na jaké naučné a turistické stezky se vydat po okolí.

Každá figura má na štítu znak města nebo obce, ve které se nachází. Povrch tvoří fasáda podobně jako na rodinných domech. Všechny figury jsou vyrobeny z porobetonu a železobetonu a váží dohromady přibližně 48 tun.

Na Karlštejnsku najdete celkem 31 figur. Dvaatřicátá figura v tomto regionu umístěná není, zaujímá čestné místo v Pelhřimově poblíž Muzea rekordů a kuriozit. Je věnovaná Járovi Cimrmanovi, protože svým umístěním připomíná slavný tah na políčko G12 – tedy první out v dějinách šachu. Šachovou figurku bílého pěšce odhalovali herci Divadla Járy Cimrmana.

Spustit audio