Kde žili vechtři? V českobudějovickém Muzeu koněspřežky prozkoumáte strážní domek

14. listopad 2016
Česko – země neznámá

Mánesova ulice patří k nejrušnějším dopravním tepnám v centru Českých Budějovic. Přesto na ní můžete najít jednu milou oázu klidu. Roztomilý domeček, který byl kdysi strážním domkem na známé koněspřežní železnici na trase České Budějovice - Linec. Dnes je v něm umístěna expozice věnovaná železniční trati.

Strážní domky se zřizovaly podél železnice od roku 1828. Měly jeden až dva pokoje, černou kuchyni, předsíň a byly velké zhruba jako dnešní garsoniéry, tedy do 50 metrů čtverečních. Stavěly se u výhybek, křižovatek železnice se silnicí, velkých železničních mostů a zpravidla také v areálu stanic.

Na české straně zmiňované železniční tratě se nacházelo 53 strážních domků. Pro dohled nad tratí a ke střežení železničního zařízení byl ustanoven vlastní personál - drážní strážníci neboli vechtři. Každý strážník dohlížel na úsek dlouhý 1 500 sáhů, čili něco přes dva a půl kilometru, ale existovaly úseky kratší i delší. Na svěřeném úseku strážník kromě ostrahy prováděl zároveň nejnutnější práce na údržbě kolejiště.

Jak se v takovém domku vechtrům žilo, můžete zjistit v Muzeu koněspřežky v Českých Budějovicích, které sídlí v domku s pořadovým číslem jedna. Dříve byl součástí překladiště na koňce, a i když se v době svého vzniku nacházel daleko za hradbami města, dnes ho městská zástavba zcela obklopila. Expozice spadá pod správu Jihočeského muzea, na webových stránkách muzea najdete aktuální otevírací časy a další informace.

autor: Filip Černý
Spustit audio