Kladské rašeliny ve Slavkovském lese představují turistům prales i vodní svět

30. červen 2016
Česko – země neznámá

Jedním z nejkrásnějších míst chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v Karlovarském kraji je přírodní rezervace Kladské rašeliny. Dochovaly se tu původní pralesní ekosystémy a rašeliniště a k tomu soustava vodních ploch z 16. století. To vše dnes nabízí úžasnou podívanou a klid.

Kladská je rájem všeho živého a je oblíbeným cílem milovníků přírody. Lidé si už před 100 lety uvědomovali, že je zdejší přírodu třeba chránit. Rezervace zde byla vyhlášena v roce 1933. Dnes vás hlavní okružní trasa provede po povalovém dřevěném chodníku kolem Kladského rybníka a jedné z celkem pěti částí rezervace zvané Tajga.

Důvodem ochrany jsou typická vrchoviště s porosty borovice blatky a borovice rašelinné podobající se kleči. Ojediněle se tady najde také bříza karpatská a olše lepkavá. A roste tu také vzácná rosnatka okrouhlolistá. Mezi ptáky patří k ojedinělým druhům čáp černý, tetřev hlušec, tetřívek obecný, kulíšek nejmenší a ledňáček říční.

Původní prales od konce doby ledové

Odhaduje se, že je zdejší porost původní od poslední doby ledové. I proto kolem něj vede vyvýšený dřevěný chodník, aby nedošlo k porušení vzácných mechů a lišejníků a dalšího podrostu.

Voda odtud kdysi zásobila vodní stoku

Některé borovice jsou nízké, ale mohou být staré i několik set let. Atmosféru dokreslují také stále stojící soušky. Jde o bezzásahovou oblast podobně jako v I. zóně Národního parku Šumava.

Další části rezervace se jmenují Paterák, Lysina, Husí les a Malé rašeliniště. Velká část území je veřejnosti nepřístupná hlavně kvůli bezpečnosti a ochraně flóry. Tu nejkrásnější část můžete pozorovat právě z okružní naučné stezky Kladská kolem největší vodní plochy - Kladského rybníka.

Velký Kladský rybník je tu už od 16. století. Mohutná vodní plocha ale nesloužila k chovu ryb. Byl to nejvýše položený zásobník důmyslného vodního systému zvaného Dlouhá stoka. Kanál sloužil k dopravě vody a krátkého dřeva do obce Krásno na Sokolovsku. Tam v té době prosperoval údajně druhý největší hlubinný důl na cín ve Střední Evropě.

To už je ale hodně dávno. Dnes jsou rybníky i vodní plochy, které člověk v minulosti nikdy nijak neupravoval spolu se skutečným pralesem, opravdovou pastvou pro oči.

Národní přírodní rezervace je v péči Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a mladší část, která vznikla v 70. letech minulého století, ve správě Lesů České republiky.

autor: Pavel Halla
Spustit audio