Klavíry Petrof z Hradce Králové slaví letos 150 let, k výročí dostaly nové muzeum

6. březen 2014
Česko – země neznámá

Klavíry se značkou Petrof znají hudebníci po celém světě. Od roku 1864, kdy dílnu Antonína Petrofa na hradeckém Velkém náměstí opustil první klavír, se jich stovky tisíc dostaly do 70 zemí světa. Tehdejší truhlářská dílna se rozrostla na továrnu, která nakonec proslavila i Hradec Králové.

Výroba klavírů přečkala obě dvě světové války, období socialismu i 90. léta 20. století. Historii výroby připomíná v areálu továrny malé muzeum, v němž však najdete opravdové skvosty a unikáty. Řada nástrojů se vyráběla na zakázku, a tak jen nabídka notových pultíků je ukázkou skvělé řezbářské práce.

Mezi dvacítkou nástrojů, od harmonií, přes piana, koncertní křídla a pianobar je například klavír z roku 1882, který vyrobil bratr zakladatele firmy Josef Petrof. Nástroj nese jeho jméno - Josef se totiž nejprve vrhl do podnikání sám, otevřel si dílnu v Kuklenách a nakonec vyrobil kolem deseti pian. Do dalšího podnikání se potom spojil s bratrem Antonínem. Z oněch deseti pian zůstalo tohle jediné v České republice.

Další raritou je například piano na elektromotor z roku 1929, odborně zvané Pianola. Tenhle mohutný hrací stroj má ve výbavě i „děrné štítky“, metrový pás stačí správně založit, spustit správné páčky a pianola hraje sama.

Muzeum klavírů Petrof v Hradci Králové

Klavíry značky Petrof mají důstojné místo i v domácnostech slavných hudebníků, jedním z nich je například Paul McCartney. A dárkový klavír s výrobním číslem 30 000 odjel na Konopiště. Jeho majitelem byl následník habsburského trůnu František Ferdinand de Este. Moc dlouho však na něj nehrál - dar od pana Petrofa dostal totiž k 50. výročí firmy, tedy v roce 1914, kdy na něj byl v Sarajevu spáchán atentát.


Zvětšit mapu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.