Kočičí hrádek v parku slatiňanského zámku je více než sto let staré dětské hřiště

28. říjen 2014
Česko – země neznámá

Kočičí hrádek stojí v lesoparku, asi dva kilometry od slatiňanského zámku na Pardubicku. Ten, kdo si libuje v komnatách plných obrazů, zbraní nebo historického nábytku, bude zklamaný. Kdo ale s sebou vezme dítě schopné lézt a udržet v ruce smrkovou šišku, bude nadšený. Kočičí hrádek je totiž miniatura gotického hradu určená právě pro zábavu dětí a za dobu její existence už jí dobyla řada generací.

Miniatura vznikla někdy mezi lety 1898 až 1901. Ne, že by její stavba byla tak náročná, ale přesné datum nikdo nezná. Jde o zmenšenou repliku středověkého hradu umístěnou na křemencové skalce na nejvyšším bodu v okolí Slatiňan.

Kočičí hrádek nechala postavit kněžna Vilemína Auerspergová a už od samotného začátku měl jediný úkol – dělat radost dětem. Původně stál v knížecí oboře, přesto u něj žádná omezení neplatila. Na Kočičím hrádku si mohl hrát kdokoliv, bez ohledu na barvu krve.

Nezvyklý pohled na hrádek bez okolních lesů

Východočeská Lednice

Hrádek naprosto přesně zapadá do mozaiky, kterou majitelé slatiňanského panství postupně budovali. V okolí stála a někde ještě dodnes stojí několik romantismem ovlivněných staveb – vyhlídka Na Chlumu, Na Jelení hlavě, Tyrolský dům, Švýcárna nebo adaptovaná zřícenina hradu Rabštejn.

Místo je součástí krajinné památkové zóny Slatiňansko-Slavicko, nese tedy podobný status jako slavný Lednicko-valtický areál na Moravě. Společný rys se dá najít také v tom, že na poměrně malé ploše na návštěvníky čeká celá řada zajímavých cílů.

Kočičí hrádek

Přímo ke Kočičímu hrádku vede stejnojmenná naučná stezka. Začíná u zámeckého parku a na devíti panelech seznamuje návštěvníky s lesním ekosystémem, historií města a také místním chovem koní.

autor: kop
Spustit audio