Kolik váží filmová zbroj Brada Pitta? Vyzkoušejte si ji v Housově mlýně v Táboře

25. červenec 2016
Česko – země neznámá

Jihočeský Tábor je městem bojových tradic. Spojuje tradice reálné, husitské s těmi fantaskními z filmových trháků. V Housově mlýně se totiž na břehu Tismenického potoka nachází jedna z největších a navíc veřejnosti přístupných filmových zbrojnic v Evropě.

Troja, Tristan a Isolda, Mlhy Avalonu, Shanghajští rytíři, Hellboy, Letopisy Narnie II, Blade 2 - všechny tyto velkofilmy mají společné, že se v nich šermovalo, sekalo nebo střílelo ze zbraní, které najdete v Housově mlýně.

Zbraně vypadají velmi nebezpečně a věrně, na vlastní oči se ovšem můžete přesvědčit, že mnohými z nich byste ani kuřeti neublížili. Filmové zbraně jsou totiž většinou vyráběny z netradičních materiálů, odlehčených a bezpečných, jako je dural, laminát nebo guma. Celkem se v táborské zbrojnici nachází na 3 000 vzorků zbroje a zbraní.

Housův mlýn má čtyři patra a vedle zbrojnice se v něm nachází i krčma a ubytování. Do filmové zbrojnice se můžete podívat s průvodcem, doba prohlídky trvá zhruba 45 minut.

Do filmové zbrojnice se můžete podívat s průvodcem, doba prohlídky trvá zhruba 45 minut

Otevírací dobu a bližší informace o expozici najdete na webových stánkách www.housuvmlyn.cz. K mlýnu se dá dojet autem ulicí Jordánská, asi 100 metrů před mlýnem je velké záchytné parkoviště. Dá se k němu ale pohodlně dojít i z centra města. Stačí sejít strmý svah Holečkových sadů do údolí Tismenického potoka. Kolem Housova mlýna vede i cyklostezka Greenway E.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.