Komenský strávil v Brandýse nad Orlicí tři roky. Přesto tam zanechal výraznou stopu

22. květen 2017
Česko – země neznámá

Malebné městečko Brandýs nad Orlicí v Pardubickém kraji se v 17. století na víc než tři roky stalo útočištěm Jana Amose Komenského. Na místní radnici se můžete seznámit s potomky učitele národů, kteří Brandýs v minulosti navštívili, nebo se dozvíte, že se tam jako vdovec a kazatel Jednoty bratrské podruhé oženil.

A nedaleko odtud, přímo na cyklostezce najdete další připomínky jeho života. Po stopách Jana Amose Komenského se Brandýsem nad Orlicí vydala naše redaktorka Víta Balcarová s místním učitelem Antonínem Slámou.

Jan Amos Komenský se do Brandýsa dostal v roce 1622, kdy byl nucen opustit Fulnek a zanechat tam manželku a dvě děti, o kterých se později dozvěděl, že zemřeli. Útočiště našel u Karla Staršího z Žerotína, na jehož panství se nacházelo dalších 24 kazatelů Jednoty bratrské. Jan Amos Komenský zanechal ve městě mnoho stop a to i přesto, že zde pobýval jen o něco déle než tři roky.

V Brandýse nad Orlicí dokonce roku 1623 dokončil Labyrint světa a ráj srdce. Další stopou je svatební smlouva mezi ctihodným Janem Amosem a matkou nevěsty Doroty Cyrilové, která je psána česky. Podepsal ji Jan Svatoš, který byl v Brandýse vůdčí osobností komunity Českých bratří.

Na to, kde Jan Amos Komenský v Brandýse nad Orlicí bydlel, se názory různí. Ovšem nejvíc odborníků se shoduje, že to bylo na druhé straně Tiché Orlice, v místě zvaném Klopoty.

Tam se můžete zastavit u zamřížované jeskyně s tabulkou „zde byl vězněn.“ Nejspíš se jedná o výmysl, ale podle učitele Slámy zde příliš bezpečně nebylo. Vedlejší okres už patřil Lichenštejnovi, který členy Jednoty bratrské nemilosrdně pronásledoval.

Na tomto místě se nacházejí i další památky na Jana Amose. Vedle sklípku (jeskyně), kde Komenský údajně dopsal Labyrint světa a ráj srdce, je obelisk vysoký 16 metrů. Jde o úplně první pomník v českých zemích věnovaný učiteli národů. A naproti je krásný vzrostlý habrový labyrint, který veledílo Jana Amose Komenského připomíná.

Pamětní síň J.A.K

Pamětní síň Jana Amose Komenského najdete na Městském úřadě Brandýs nad Orlicí, otevřená je v úřední hodiny. Ostatní jmenované památky se nacházejí na břehu Tiché Orlice, přímo na cyklostezce z Chocně do České Třebové.

autor: BAL
Spustit audio