Koně z Pazuchy znají filmaři z celého světa. Hráli v Hobitovi i Letopisech Narnie

10. srpen 2017
Česko – země neznámá

Do Pazuchy neproudí davy turistů. Malá obec u Litomyšle je ale pozitivně zapsaná ve filmovém světě, jelikož koně z místního statku a jejich trenéři si zahráli v desítkách filmů. A to včetně velkolepých hollywoodských trháků, jakými jsou Letopisy Narnie, trilogie Hobita nebo Království nebeské.

Statek v Pazuše koupil Jaroslav Novotný z Litomyšle před asi 30 lety už jako zkušený filmový kaskadér a trenér koní. Měl za sebou řadu filmů. A protože koně byly také jeho velkým koníčkem, rozhodl se osamostatnit.

Jelikož je Pazucha daleko od Prahy, českého centra filmařů, musel štábům nabídnout něco navíc. Což se mu povedlo. Jeho koně patří k nejvyhledávanějším filmovým koním na světě. A jeho dcera Petra je slavnou filmovou kaskadérkou a dublerkou hereček jako Nicole Kidman nebo Eva Green.

Sedm na koních, jeden na oslovi

V Pazuše je teď sedm filmových koní, z toho dva španělští plnokrevníci, dva belgičtí a především krásný mohutný gotický kůň s dlouhou hřívou - kůň fríský. Všichni umí různorodé kousky. Nejoblíbenějším je povel „smile“, tedy úsměv. S velkým úspěchem a velmi často ho ukazuje i nejmenší obyvatel stájí - osel Lojzík. Také si ostatně zahrál ve filmech a znát ho můžete navíc z televizních reklam.

V sedlárně v Pazuše má každý na výběr

Naposledy si koně a lidé z Pazuchy zahráli v seriálu Tři Mušketýři, kde účinkovalo hned šest z nich, z toho dva byli hlavními koňmi Porthose a Aramise. Před rokem se objevili třeba ještě v seriálech Knightfall nebo Genius o Albertu Einsteinovi. A měli takoví úspěch, že za nimi do Pazuchy jezdí filmoví fanoušci třeba až přes oceán z USA. Ostatně koně jsou vycvičení, aby neublížili hercům ani nikomu okolo.

A co je koně nejtěžší naučit? Podle Jaroslava Novotného jde o pokyny, které se na první pohled nezdají vůbec složité - zastavit se jen tak na určitém konkrétním místě. Tam trenéři koní musí vymyslet nějaký fígl. Třeba dát na cestu dřevěnou desku a trénovat zastavení koně přímo na ní. Jak ale říká Jaroslav Novotný, každý kůň potřebuje svůj přístup, co kůň, to originál. Podobně jako lidé.

autor: RUS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.