Kopytovské náměstí je nejmenší v Evropě, přejdete ho pár kroky

7. říjen 2015
Česko – země neznámá

Přejít náměstí sv. Floriana v Kopytově, okrajové části Bohumína v Moravskoslezském kraji, není příliš namáhavé. Z jedné strany od místní kaple dojdete na druhou stranu k hasičské zbrojnici během pár kroků. Jde totiž o vůbec nejmenší náměstí v celé Evropě.

Na jeho miniaturní rozměry 6,5 krát 7,3 metru jsou místní obyvatelé náležitě pyšní a své náměstí by rádi nechali zapsat do Guinessovy knihy rekordů. Prozatím svědčí o jejich prvenství mezi evropskými náměstími zápis v České knize rekordů z roku 2011.

Zasloužil se o to především Sbor dobrovolných hasičů v Kopytově, který přišel s nápadem, aby i jejich malá osada se sto padesáti obyvateli měla své náměstí. A kde jinde, než v prostoru mezi právě zrekonstruovanou kaplí a hasičskou zbrojnicí se soškou patrona všech hasičů, svatého Floriana. Pro pojmenování náměstí tak nemuseli chodit daleko.

Vedle historických laviček, svítilen a informační tabule je na náměstíčku nepřehlédnutelný památný hraniční kámen z roku 1883, který připomíná časy Rakousko-Uherska.

Naproti kapli stojí hasičská zbrojnice

A Kopytov nabízí ještě jednu zajímavost. Leží totiž u soutoku Olše a Odry přímo na česko-polské hranici. A to doslova. Chvíli jste tu v Polsku, chvíli v České republice. Následkem povodní se tady průběžně měnila koryta řek a s nimi i státní hranice, která se Kopytovem různě klikatí. Třetina území Kopytova leží na polské straně a dál do Polska se dá pohodlně dojít pěšky nebo na kole po cyklostezce.

autor: čan
Spustit audio