Kostel sv. Martina má dvě masivní věže. Z jedné dával hlásný pozor na celý Krnov

14. únor 2018
Česko – země neznámá

Krnovský kostel sv. Martina vznikl pod patronátem řádu německých rytířů. Několikrát musel být obnoven a postupně se rozšiřoval. Dvě charakteristické bílé věže ostatně neměl od začátku. Od kdy se jimi může chlubit? Přečtěte si bohatou historii římskokatolické farní stavby.

Nejstarší písemně doložené dějiny kostela svatého Martina sahají až k přelomu 13. a 14. století. Původní stavba byla dřevěná, na přelomu 14. a 15. století se převlékla do kamene. V roce 1779 Krnov zachvátil rozsáhlý požár. Poničil i kostel sv. Martina, kde se zřítila celá klenba.

Opravy se dočkal v pozdně barokním stylu s prvky nastupujícího klasicismu. Úpravy s dostavbami provedl krnovský stavitel Heinrich Haucke. Do pozdně barokního slohu se převedl i interiér, včetně hlavního oltáře. K znovuvysvěcení došlo v roce 1789.

Kostel měl původně jen jednu věž, druhá přibyla až v 16. století i s ochozem. Říkalo se jí také městská věž, protože dlouhé roky sloužila městu a jeho věžnému k pravidelným obchůzkám. Věžný neboli hlásný údajně ve věži sloužil a zároveň bydlel až do roku 1909. Bedlivě pozoroval a hlídal město před potenciálním požárem nebo cizími vojsky. Dnes je kostelní věž přístupná výletníkům.

Obě věže měří 67 metrů a v centru města se vyjímají svou bílou barvou stejně jako celá fasáda. Na severní straně kostela najdete cenné renesanční náhrobky, které se dochovaly z období 16. století. Na téže straně mezi kostelem a farou můžete vidět mariánský sloup s pískovcovou zlacenou sochou Panny Marie Immaculaty z roku 1764.

Nejstarší písemně doložené dějiny kostela svatého Martina sahají až k přelomu 13. a 14. století

Kostel sv. Martina poodhalil před časem jedno ze svých tajemství. Při opravě elektroinstalace v roce 1967 se během kopání podlahy v podzemí našly dvě krypty a v nich několik rakví s pozůstatky zemřelých. Zjistilo se, že zde byli pohřbeni velmi vážení občané Krnova. Krypty se po výzkumu znovu zakryly dlažbou a vše se uvedlo zpět do nerušeného klidu. V zadní části kostela byl navíc objeven vstup do záhadné podzemní chodby, která podle pověstí pokračuje pod celým městem a končí až pod troskami hradu Cvilín.

autor: čan
Spustit audio