Kostel sv. Vavřince v Jablonném ukrývá ostatky svaté Zdislavy už od 13. století

26. červen 2017
Česko – země neznámá

Bazilika minor sv. Zdislavy a sv. Vavřince v Jablonném v Podještědí nese svůj současný název teprve od roku 1995. V daný rok byla Zdislava z Lemberka svatořečena, chrám získal nové zasvěcení a byl mu propůjčen čestný titul bazilika minor. Historie chrámu ale sahá až do první poloviny 13. století, kdy byl na jeho místě založen kostel sv. Vavřince.

Zakladatelkou kláštera a kostela byla paní Zdislava z Lemberka, která do tehdy poměrně pustého kraje pozvala dominikány, kteří zde s vynucenými přestávkami působí dodnes. Sama Zdislava ošetřovala nemocné, sytila hladové a poskytovala přístřeší a péči těm nejubožejším.

A také konala zázraky. Alespoň tak to popisuje Dalimilova kronika: „Pět mrtvých Boží mocí vzkřísila, mnoha slepým zrak vrátila, chromých a malomocných mnoho uzdravila a nad jinými ubohými veliké divy činila.“

Sama Zdislava ale zemřela mladá, zřejmě vyčerpáním ve službě svému lidu. Roku 1252 byla pohřbena před oltářem tehdejšího kostela sv. Vavřince a z kostela se stalo poutní místo. O tom, jak původní stavby vypadaly, se zprávy nedochovaly. Pouze z pozdních zmínek víme, že klášter byl až do roku 1683 „z hlíny a dřeva“ a kostel byl „dost prostorný, s několika oltáři“. Taková podoba ale později přestala vyhovovat, a tak se začalo koncem 17. století s přestavbou kláštera i kostela.

Pseudobarokní Hlavní oltář z roku 1899

Baziliku navrhl slovutný architekt Hildebrandt

Farní chrám v Jablonném v Podještědí, tedy kostel s přilehlým klášterem navrhl významný barokní architekt Johann Lucas von Hildebrandt. Původem Ital prožil většinu života ve Vídni a více než 30 let působil ve službách rodiny Harrachů. Jeho asi nejvýznamnější stavbou je Belveder ve Vídni.

Tohoto všestranně nadaného architekta ke stavbě chrámu povolal František Antonín Berka z Dubé. Hildebrandtovi dal jediné omezení - nesmí se hýbat s původním hrobem Zdislavy z Lemberka. Hrob se dnes nachází v katakombách, do Zdislaviny krypty je dokonce vidět přímo z chrámu.

Mecenáš se dokončení stavby nedočkal, ale byl pohřben v kostele, jak si přál. Bazilika byla dostavěna až roku 1729. Katakomby sloužily jako pohřební místo pro šlechtu i dominikány a mají dokonce tři patra. Masivní základy chrámu sahají podle otce Pavla Mayera až do hloubky 30 metrů.

Vnitřní výzdoba je bohatá, ale vesměs novodobá. Téměř vše totiž pohltil roku 1788 ničivý požár, který postihl celé město. Zachovány zůstaly pouze dva oltáře, a to oltář Panny Marie Růžencové a oltář sv. Kříže. Za pozornost stojí Mariánsko-zdislavský oltář s pozdně gotickou sochou Madonny z původního gotického kostela a na něm pseudorokokový relikviář s lebkou sv. Zdislavy z roku 1908.

Relikviář s lebkou Zdislavy z Lemberka

Bazilika minor sv. Zdislavy a sv. Vavřince je volně přístupná od 1. května do 30. září mezi 9:00 a 17:30 s polední přestávkou. Klášterní jídelna, klášterní ambity a krypta jsou přístupné pouze v rámci komentované prohlídky.

Spustit audio