Kostel v Budislavi stojí na skále. Má tvar srdce

13. říjen 2015
Česko – země neznámá

V Pardubickém kraji leží asi patnáct kilometrů od Litomyšle malebná obec Budislav. Její dominantou jsou pískovcové skály a také moderní Kostel Boží lásky. Na tom by nebylo nic zvláštního. V Budislavi jsou ale skály i moderní architektura vzájemně propojené.

Kostel Boží lásky, který má tvar lidského srdce, stojí na skalní vyhlídce a podtrhuje romantiku, za kterou do Budislavi jezdí lidé ze širokého okolí. Budislav je známá hlavně jako místo, které leží na okraji přírodní rezervace Toulovcovy Maštale, kde najdete labyrint pískovcových přírodních útvarů a skalních městeček. Překrásné výhledy do krajiny, tři velké rybníky a hluboké lesy lákají do Budislavi nejen rekreanty. Spousta lidí si přijíždí prohlédnout i moderní kostel, který stojí na velmi neobvyklém místě, v harmonii s okolní přírodou i vesnickou zástavbou.

Symbol lásky i Slovanů

Ekumenický Kostel Boží Lásky slouží lidem všech církví. Vznikl ze soukromé iniciativy. Myšlenka postavit v Budislavi něco výjimečného se zrodila už v devadesátých letech minulého století. Investor Jaroslav Vomáčka svěřil celý projekt architektce Janě Vohralíkové, která vybrala pozemek s vyhlídkou na místě bývalého lomu, kde se dříve těžil pískovec.

Letecký pohled na Kostel Boží lásky v Budislavi

Kostel dostal tvar lidského srdce, střechu autorka navrhla do podoby lipového listu. Zvon kostela má pohyblivé srdce a jednoduchý nápis „…Největší z nich je Láska“.

Čtěte také

Základní kámen kostela se v Budislavi světil v roce 1994 a ve stejný rok se začalo i se stavbou. Později ale nastaly problémy s financováním a soukromý investor daroval hrubou stavbu obci. Ta dokončila Kostel Boží lásky s pomocí dotací Pardubického kraje, Města Litomyšl a dalších dárců. Kostel, který není zasvěcen žádnému svatému, vysvětil v srpnu 2004 arcibiskup Dominik Duka.

Kostel má i pozoruhodný interiér

Kostel Boží lásky má i netradiční vnitřní výzdobu. Křížová cesta na stěnách kostela je z keramiky, autorem je výtvarník Jiří Dudycha z Litomyšle. Za dominantu svatostánku patří kamenný opukový oltář z ateliéru Petra Váňy. Uměleckým kováním interiér doplnil kovář Karel Píša.

Křížová cesta keramika Jiřího Dudychy

Okna kostela nemají výhled do krajiny, ale směřují k pískovcové stěně bývalého lomu. Kostel Boží lásky neslouží jen církevním obřadům, konají se v něm koncerty, svatby, vítání občánků i poslední rozloučení.

Pokud do Budislavi někdy zavítáte, můžete toho ale vidět daleko víc. Kromě skalních útesů v Toulovcových Maštalích na vás čeká třeba i Dům bratří Čapků, který v roce 1938 vznikl z iniciativy spisovatele Karla Čapka podle návrhu jeho bratra Josefa. To proto, aby v něm odpočívali a tvořili spisovatelé. Budislaví vede navíc naučná stezka, na které se dozvíte další spousty informací.

autor: BRA
Spustit audio