Kostel v Povrlech zdobí překrásná vitrážová okna. Má navíc nezvyklý tvar rotundy

13. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Kostel Navštívení Panny Marie v Povrlech na Ústecku se může pochlubit několika zvláštnostmi. Je celkem mladý, jelikož ho postavili v roce 1936. Výstavbu financovala místní Bondyho měďárna a zdejší občané. Kostel je dodnes jako jeden z mála v majetku obce a má tvar rotundy. Uvnitř navíc najdete funkční varhany z roku 1880.

Současný kostel nahradil původní barokní kapli, která od začátku 20. století přestávala stačit tehdejšímu počtu věřících v Povrlech. Zejména překážela sílící automobilové dopravě. Obec se snažila o stavbu nového kostela už od roku 1909, začalo se s ní ale až o 26 let později. Náklady na vybudování činily 180 tisíc korun. Kostel vysvětil v listopadu 1936 biskup Anton Alois Weber.

Kostel je dominantou křižovatky dvou hlavních komunikací v obci. Stavba má kruhový půdorys a hranolovou věž se zvonem. Na vrcholu věže najdete nerezový kříž, vitrážová okna pocházejí z dílny Franze Tschörnera z České Kamenice. Část vnitřního zařízení sem byla přenesena z původní kaple. Jedná se o zvony, barokní oltář, varhany a sochy sv. Jana a sv. Barbory.

Varhany nejsou nijak veliké. Jejich autorem je Anton Feler ze známé rodiny zdejších varhanářů. S ohledem na rok vzniku 1880 je zřejmé, že nebyly vytvořeny pro kostel v Povrlech. Přesto ho krásně doplňují a především dostatečně ozvučují během nedělních bohoslužeb, kdy ho ostatně můžete navštívit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.