Krásu přírody Žďárských vrchů i život místních lidí poznáte na naučné stezce Metodka

18. duben 2014
Česko – země neznámá

V samém srdci Žďárských vrchů, v idylické vesničce Koníkov začíná nenápadná, ale o to zajímavější naučná stezka Metodka. Jmenuje se podle vrchu, kolem kterého vede. Stezka je dlouhá 3,5 kilometru a pohodlně ji zvládne projít třeba i maminka s kočárkem.

Na vrchu nad Koníkovem stávala v první polovině minulého století rozhledna. Postavil ji a také v ní bydlel Metoděj Koutník. Byl to známý milovník přírody a celý vrch krásně zvelebil. Protože byl ale ruským legionářem, měl za druhé světové války velký strach z gestapa. V roce 1942 se nakonec na kopci oběsil. Na jeho památku se teď vrch jmenuje Metodka.

Na kopci najdete turistické odpočívadlo, ze kterého se můžete rozhlížet po okolí. Za dobrého počasí uvidíte třeba i Orlické hory. Kolem Metodky vede stejnojmenná naučná stezka. Má patnáct zastavení a dozvíte se na ní nejen to, jací tu žijí živočichové, rostou rostliny, ale i jak tu kdysi žili i místní lidé.

Narazíte na zachovalá roubená stavení a uvidíte i opravdový haltýř. Tedy místo, kde v tekoucí studené vodě lidé chladili potraviny, když ještě neměli ledničky.

Jedno ze zastavení naučné stezky Metodka ukazuje haltýř

Některá zastavení popisují partyzánskou činnost za druhé světové války. Přímo na vrchu Metodka stojí velký kamenný památník, který připomíná smrt partyzánky a dvou místních obyvatel. Poslední patnácté zastavení zase vzpomíná tragickou událost z roku 1965. Tehdy místní mladý farmář pracoval s traktorem na poměrně prudkém svahu, traktor se na něj převrátil a připravil jej o život.

Do Koníkova, kde naučná stezka Metodka začíná, pohodlně dojedete autem po trase z Nového Města na Moravě směrem na Jimramov.

Spustit audio