Krypta baziliky Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku ukrývá mumie poutníků

22. listopad 2016
Česko – země neznámá

Frýdecká Panna Maria bývala v dávných dobách mezi věřícími pojem. K sošce, která se podle legendy našla ve Frýdku na Vápenkách, se lidé přicházeli pomodlit zdaleka. A při tom prý zažili nejedno zázračné uzdravení. Úředně jich bylo ověřeno na šest desítek. Kniha, kam se zapisovaly, se však ztratila. A tak dnes můžeme jen věřit legendám.

S prosbou na rtech kráčeli do Frýdku k sošce Panny Marie v 18. století i poutníci z Hané. Pro ty se ale pouť stala cestou poslední. Dřevěný most nad rozvodněnou řekou Ostravicí se s nimi utrhl. Proti běsnícímu živlu neměl žádný z poutníků šanci. Všichni se utopili.

Jejich bezvládná těla se našla pár kilometrů po proudu řeky. A protože mířili k Panně Marii, rozhodlo se, že budou pohřbeni v jedné z krypt poutního kostela, aby alespoň po smrti dosáhli svého cíle. Byli uloženi na plátno v otevřených rakvích.

Do krypty se pohřbívalo až do roku 1780. Jsou tam uloženy také ostatky kněží, kteří do té doby v chrámu sloužili. Krypta byla pak z obav před šířením nákazy 200 let zazděná.

Jaké bylo později překvapení, když se po znovuotevření krypty ukázalo, že těla poutníků jsou zachovalá. Na některých jsou dodnes patrné zbytky vlasů či řasení na rukávech. Další zázrak Panny Marie byl na světě.

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku

Ironií je, že se takto milosrdně nezachovala k ostatkům hraběcí rodiny Pražmů, kteří měli původně v bazilice svou vlastní kryptu. Po propadu cihlového stropu byly jejich ostatky, kosti a lebky, uloženy ve vitríně poblíž ostatků poutníků.

Kryptu navíc zdobí velkoformátové obrazy místního umělce Václava Langa. Návštěvníkům, kteří sem zavítají, vypráví příběh o slávě frýdecké Panny Marie, o zázračném uzdravení hraběnky Tovačovské a o dávných poutích.

Krypta v bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku je zatím přístupná jen o zvláštních příležitostech, jako jsou například Noci kostelů. Zdá se ale, že zájemcům o prohlídku se blýská na lepší časy. Probíhají totiž jednání o jejím častějším zpřístupnění. Pokud nechcete čekat, zkuste si domluvit prohlídku. Kontakt najdete na stránkách farnosti Frýdek www.farnostfrydek.cz.

Spustit audio