Kryštofovo Údolí na Liberecku zkrášlí nevšední hrob se slunečními hodinami

29. březen 2017
Česko – země neznámá

První český vesnický orloj, muzeum betlémů a čůrající voříšek představují nejznámější zajímavosti Kryštofova Údolí na Liberecku, jejichž duchovním otcem byl Martin Chaloupka. A další specialitou se brzy stane připomínka této výrazné a svérázné osobnosti. Martin Chaloupka si totiž pro svůj hrob ještě za života vyprojektoval sluneční hodiny.

Hrob Martina Chaloupky je umístěný za zadní zdí márnice. Právě tam je totiž správné místo, kde mohou sluneční hodiny fungovat. Kovářská práce vykreslí tři segmenty z pábitelova života - zrození v podobě narození Ježíše Krista, vrcholné období v podobě orloje, který Kryštofovo Údolí v novodobých dějinách proslavil patrně nejvíc, a závěr života těžce nemocného Martina Chaloupky vylíčí postel, na kterou čůrá voříšek.

Na památku Martina Chaloupky, který zemřel 17. července 2015, pořádají jeho kamarádi a především dcera Alice Chaloupková v Kryštofově Údolí country festival. Letos se při té příležitosti 20. května slavnostně představí sluneční hodiny. Posledním projektem Martina Chaloupky, který si na realizaci ale ještě musí počkat, je návrat sochy sv. Kryštofa.

Sochu svého patrona nemá Kryštofovo Údolí už od 15. století. V životní velikosti bude umístěna mezi sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého a bude dotvářet trojici svatých provázející obyvatele a turisty ke kostelu a lidově barokní márnici.

Sochu v životní velikosti vytvoří Aleš John z vyhnánovského pískovce, a protože nepůjde o levnou záležitost, vyhlásili na ni v Kryštofově Údolí veřejnou sbírku. Přispívat je možné v pokladničkách na obecním úřadě, v Muzeu betlémů a hraček, na country festivalu či na transparentní bankovní účet 115-3910340227/0100.

Jírův betlém je výjimečně k vidění do Velikonoc

Kryštofovo údolí ležící asi osm kilometrů od Liberce láká k návštěvě v každém ročním období. Jaro, které přišlo po poměrně dlouhé a na sníh bohaté zimě, letos výjimečně nabízí možnost prohlédnout si Jírův deskový betlém bez drkotání zubů zimou. Betlém je k vidění u parkoviště v těsném sousedství Čůrajícího voříška, a protože před složením musí řádně vyschnout, bude tam zřejmě letos až do Velikonoc.

Jírův betlém

Při procházce Kryštofovým Údolím stojí za pozornost nejen orloj a voříšek, ale také pomník obětem první světové války nebo raně barokní kostel sv. Kryštofa z konce 17. století s márnicí a zvonicí v sousedství. A samozřejmě jeden z největších, nejromantičtějších a nejhezčích železničních viaduktů u nás. Novinský železniční viadukt vedoucí přes údolí má 14 podpůrných sloupů, 198 metrů délky, 30 metrů výšky a vede do oblouku.

Spustit audio