Kyjovským muzeem se prohání vláčky. Expozice Stavědlo mapuje historii železnice

1. srpen 2016
Česko – země neznámá

Jedna z budov poblíž železnice protínající město Kyjov slouží jako malé železničářské muzeum. Nese název Stavědlo podle zařízení, které používali signalisté. Muzejní prostory ale k takovému účelu ve skutečnosti nikdy nesloužily. Funkční stavědlo stávalo jinde.

„Je to prostě dům u trati, který jsme přestavěli. Dominantou výstavních prostor je velká pohyblivá maketa železnice, se kterou si rádi hrají hlavně děti. Některé vydrží prohánět vláčky po kolejích i několik hodin,“ prozrazuje tvůrce muzea Milan Řihánek. Vedle pohybujících se modelů najdou návštěvníci muzea v jeho prostorách také řadu starých fotografií, historických map nebo dobové techniky.

Expozice tak mapuje celou historii železnice v regionu. Otevíralo se ostatně výstavou uspořádanou k 125. výročí příjezdu prvního vlaku do města. „Historií už jsou také lokální tratě, které tu představujeme. V reálu některé úseky železnice mezitím nahradily cyklostezky, tudy už vláček nikdy neprojede,“ dodává zklamaně Řihánek.

Expozice Stavědlo v Kyjově funguje díky úsilí skupinky nadšenců, kterým ale dovolují jejich časové možnosti provozovat muzejní prostory pouze omezeně. „Snažíme se mít otevřeno aspoň jednou za měsíc. To ale platí jen v době od dubna do listopadu, kdy je obvykle přijatelné počasí,“ upřesňuje Milan Řihánek.

autor: hon
Spustit audio