Lázně v Bílině čekají stále na opravu. Stáčírna léčivé kyselky je ale přístupná

17. leden 2017
Česko – země neznámá

Jak voda přivedla železnici aneb dlouho skrytý drahokam. I tak by se dalo nazvat bohatství léčivých vod v Bílině na severu Čech. O pramenech minerálních vod je první písemná zmínka v kronice Václava Hájka z Libočan, vydané v roce 1541, ale ještě další skoro dvě století si prameny musely počkat na vyčištění a širší využití.

František Ambrož Reuss byl na přelomu 18. a 19. století uznávaný geolog a také balneolog, tedy odborník na léčivé vody a zkoumání jejich účinků na lidské tělo. A právě on založil slávu zdejších pramenů. Prozkoumal jejich účinky a bílinská léčivá voda se stala oficiálně uznávaným prostředkem při léčení nemocí dýchacích cest, dokonce i při počátečním stádiu plicní tuberkulózy, při revmatismu, při nemocech ledvin a močových cest, ba i při hysterii a hypochondrii. Ve druhé polovině 18. století tehdejší nájemce Georg Schwab začal s čerpáním vody do speciálních keramických „lahví“ a s rozvozem po okolí.

V otcově díle pokračoval už v Bílině narozený August Emanuel Reuss, významný přírodovědec své doby a také lázeňský lékař. Pro jejich připomenutí stojí dodnes v areálu mezi uzavřenou lázeňskou budovou a stáčírnou impozantní pomník. 19. století bylo zlatým věkem zdejších lázní.

Tunel měl zajistit klid lázeňským hostům

V Bílině se nachází také tajemný tunel, vedoucí od pramenů k železniční trati. Je to svého druhu technická památka. Vznikl pro ženy, které v nůších nosily keramické džbánky a lahve k pramenům, a naplněné vodou se s nimi vracely zase k železnici. Cílem bylo, aby cinkání nepřetržitého řetězce nerušilo vzácné lázeňské hosty, mezi kterými byly i takové osobnosti jako J. W. Goethe nebo světoznámý cestovatel Alexander von Humboldt. Současní provozovatelé stáčírny by tunel chtěli zpřístupnit návštěvníkům nově budovaného muzea.

Interiér je bohatě zdobený

Roku 1870 obdrželi hrabě Thun-Hohenstein, hrabě Rudolf Chotek, hrabě Mořic Lobkowic a další šlechtici i podnikatelé koncesi na vybudování a provoz železniční trati z Prahy-Smíchova do severočeské uhelné pánve.

Lobkowic si vymínil, že se postaví i odbočka a nádraží v Bílině-Kyselce, aby mohl snadno distribuovat léčivé vody, které se už tehdy vyvážely do celé Evropy i do zámoří. Během čtyř let byly všechny úseky v provozu a Duchcovsko - pražská dráha má dodnes funkční odbočku právě do Kyselky.

Muzeum představí lázeňství i historii těžby přírodního bohatství

Po druhé světové válce se znárodněné lázně přejmenovaly na Lázně Julia Fučíka a změnily i indikaci léčených chorob. Zhoršující se ovzduší už nekorespondovalo s léčbou nemocí dýchacího ústrojí, a tak se lázně přeorientovaly na doléčování po operacích tenkého střeva a žaludku. Jejich lesk ale pomalu pohasínal.

Rekonstrukce stále pokračuje

Na lepší časy se začalo blýskat v 70. letech. Bílina se stala lázeňským městem, park byl obnoven a obohacen o minigolf. Ročně tudy prošlo na 3 000 pacientů, ale elektrárenské exhalace jim moc neprospívaly.

Po roce 1989 získala rodina Lobkowiců lázně Kyselka v rámci restitucí zpět. Lázně později odprodala soukromé firmě, která areál uzavřela. Na konci 90. let lázně odkoupilo město Bílina a nyní hledá investora pro jejich revitalizaci.

Stáčírna ovšem funguje dodnes. Můžete si domluvit exkurzi včetně ochutnávky zdejší vody přímo z pramene. A do jara by se mělo dokončit muzeum, které návštěvníkům přiblíží historii lázeňství ve zdejší oblasti i historii těžby přírodního bohatství – léčivými vodami počínaje a uhlím nebo rudami konče.

Spustit audio