Ledovec vytvořil v lese u Nejepína na Vysočině kamennou řeku. Roste u ní moře hub

1. listopad 2016
Česko – země neznámá

Na severu Havlíčkobrodska teče v lesích mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem kamenná řeka. Tedy ona zas až tak neteče, jen řeku hodně připomíná. Jedná se o pás balvanů, který je vyrovnaný už miliony let a stojí za vidění. Musíte se ale připravit na procházku po lesních cestách a trochu stoupání.

Ideálním výchozím bodem pro výlet ke zkamenělé řece je obec Uhelná Příbram. Jak už její název napovídá, měla něco společného s uhlím. Nebyly tam ale žádné doly, místní uhlíři pálili ve 13. století dřevěné uhlí v milířích, přičemž za největšího odběratele patřily kutnohorské mincovny. Uhelná Příbram bývala dokonce jakýmsi střediskem uhlířských obcí. Na památku slavné éry stojí uprostřed Uhelné Příbrami maketa milíře a u ní informační tabule s historií obce a popisem výroby dřevěného uhlí.

Z Uhelné Příbrami je potřeba vyrazit po modré turistické značce. Cestou ke zkamenělé řece se můžete zastavit u skalního útvaru Kobylí hlava. Prý hlavu kobyly opravdu připomíná.

Na konci cesty zkamenělou řeku určitě v lese nepřehlédnete. Už při vstupu na rozlehlou paseku se otevírá pohled na pás rulových balvanů. Vytvořil ho ledovec, který před sebou v třetihorách valil kameny. Když si uvědomíme, že třetihory vědci zařazují do období před 66 až 2,5 miliony let, je překvapivé, že je zvláštní přírodní úkaz stále na svém místě..

Jen dva metry od proudu balvanů rostou i takové kousky

Zkamenělá řeka není příliš frekventovaný turistický cíl, a tak máte jistotu, že si její krásu v klidu vychutnáte. Nejsou tu sice žádné lavičky, ale správný turista nepohrdne pařezem nebo balvanem, kterých najde spoustu. A když zkamenělou řeku navštívíte na podzim, dopřejí vám okolní smíšené lesy nádhernou barevnou podívanou. A také spoustu hub.

Spustit audio